zondag 27 mei 2007

Open deur dagen bij Brouwland

Rond het pinksterweekeinde houdt de Firma Brouwland (www.brouwland.com) in Belgie altijd open dag. Vorig jaar was ik daar voor het eerst en dat was goed bevallen ondanks de afstand. Daarom had ik op het forum www.bibere.com een oproep gedaan om elkaar eens tijdens de open dagen te ontmoeten. Zaterdag 26 mei leek de aangewezen dag daarvoor.

Om 8 uur s'ochtends gingen we van huis maar wegens enige wegopbrekingen waren was pas rond 11 uur in Brouwland. De parkeerplaats stond al aardig vol. Eerst natuurlijk rondgekeken en de benodigde dingen aangeschaft. Brouwland is voor de wijn en bierbrouwer een waar luilekkerland.



Er is een speciale koeling voor de gisten en enzymen.



Er waren demonstraties van onder andere kaasmaken,



en van een professionele appelpers.



In een speciale ruimte werden doorlopend lezingen gehouden die door klinkende namen uit de Nederlandse wijnmakers wereld worden gehouden bijvoorbeeld Jan van Schaik en William Beeckman. De lezingen zijn gratis toegankelijk voor bezoekers.



Daarnaast waren er ook nog stands van bierbrouwersgilden, de firma Erbsloh die een wijnproeverij had van een verrukkelijke kersen wijn en een bosbessen wijn waarbij de wijnen met en zonder toegevoegde tanninen te proeven waren. Wyeast stond er met hun biergisten en voor de rest was er te veel te zien om op te noemen.

Op verzoek van een van de leden van het Forum (Francois: zeg maar Frans) had Brouwland op de bovenverdieping van hun winkel een dubbele tafel vrijgehouden voor de gebruikers van het forum.
Aangezien de gebruikers elkaar konden herkennen aan de naambordjes die Herman had ontworpen en op het web gezet hadden we elkaar vrij vlot gevonden.
Natuurlijk kwamen de flessen wijn snel ter tafel en hebben we naast elkaar ook met elkaars wijnen kunnen kennismaken.



Alle lof voor de verrukkelijke appel-perzik wijn van Francois (zeg maar Frans) die bij iedereen goed in de smaak viel. Marcel bracht een frisse wijn van Phoenix druiven mee en ikzelf had kiwi, pruimen en vlierbessen wijnen bij me. Aangezien de meesten van ons moesten autorijden bleef het bij bodempjes proeven. Maar de flessen werden uitgewisseld en mee naar huis genomen.

Buiten het proeven werden er ook ervaringen uitgewisseld, en ondanks het feit dat wij elkaar voor het eerst ontmoetten klikte het meteen en was het reuze gezellig.

De opkomst van forumleden was beperkt, en dat kwam natuurlijk ook doordat het allemaal erg onofficieel was en buiten een tafelkaart en naamkaartjes (bedankt Herman) niet echt georganiseerd. Afspraken om het volgend jaar proberen beter te organiseren waren snel gemaakt alsmede het idee om eens een keer een bijeenkomst op een camping o.i.d. te organiseren zodat we kunnen blijven slapen en eventueel een barbecue organiseren.

Hier zie je hoe Frans de eer van het Forum hoog houdt terwijl Els op de achtergrond nog een flesje opent.



Als laatste wil ik nog mijn dank uitspreken aan de firma Brouwland die onze eerste ontmoeting mogelijk heeft gemaakt door welwillend een tafel voor de forum leden te reserveren en aan Bart Mortelmans die het forum beheert en ondanks dat hij er zelf niet bij was zijn toestemming gaf om de naam van het forum te gebruiken.

Luc Volders

donderdag 17 mei 2007

Roest !!!

Mijn idee was om eens wijn van bieten te maken. Rode bieten. Maar die bieten moesten natuurlijk wel gemalen worden tot pulp. Nogal veel werk met een gewone keukenmixer dus rees het idee om daarvoor een betonmixer te gebruiken. Gemonteerd op een boormachine zou die wel eens even snel de bieten vermalen. Een betonmixer is bij elke bouwmarkt voor een paar centen te koop en zo gezegd zo gedaan.

Natuurlijk eerst de betonmixer ontsmetten in een badje van in water opgelost citroenzuur met sulfiet.
Binnen een paar tellen had het zuur in mijn ontsmettings bad de glans van van de mixer af gebeten. Als het zuur dat deed, dan was dit natuurlijk ook gebeurt door het zuur in de pulp en dan was datgene waarvan de glanslaag (waarschijnlijk chroom) gemaakt was in mijn wijn terechtgekomen......

Ik heb de betonmixer een nachtje in de emmer laten staan zodat de glanslaag er goed vanaf gebeten werd en dan (dacht ik) kon ik hem alsnog gebruiken voor het doel waar ik hem voor aangeschaft had.
Maar de volgende dag was het ding helemaal verroest. Ongelofelijk wat een beetje citroenzuur kan aanrichten.

Het water had een geel-groene kleur gekregen en een deel van de mixer was groen uitgeslagen. Waarschijnlijk zat er dus ook nog wat koper in verwerkt. Je kunt op de afbeelding klikken om hem te vergroten en de vernietigende uitwerking goed te bekijken.

Moraal van dit verhaal is natuurlijk dat je geen apparatuur of hulpmiddelen moet gebruiken die niet bedoeld zijn voor voedsel verwerking. Doe je dat wel dan speel je russische roulette met je gezondheid. Als je metalen materialen moet gebruiken gebruik dan in ieder geval roestvrij staal.

Luc Volders

Copyright 2007
Geen deel van deze tekst of afbeeldingen mag
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming
van de auteur gebruikt worden in gedrukte vorm
of voor web-publicaties (forums, web-logs of web-pagina's)

zaterdag 5 mei 2007

Een hemelse drank

Mijn vriendin Els geeft dansles en het cursusjaar eindigd in verband met de zomervakanties altijd rond deze tijd. Vier jaar geleden waren wij ter afsluiting van het jaar met een paar dames in een lokaal cafe een drankje gaan nemen. Aangezien iedereen wijn dronk kwam het gesprek al gauw op het maken van wijn. Een van de dames, een zuster (non noemen we dat in de volksmond) genaamd Jeanne, vertelde me dat de zusters in haar klooster bezig waren met het plukken van vlierbloesem. Ze maakten daar elk jaar siroop van, en die zou heerlijk zijn. Door mijn Bourgondische inborst was mijn interresse snel gewekt. Met plezier kreeg ik het recept van Jeanne. En ze had gelijk !!!

Vlierbloesem siroop is werkelijk verrukkelijk. Echt een hemelse drank (vergeef mij de metafoor). En ik maak er sindsdien elk jaar zo veel mogelijk van.

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die dit niet lekker vond !!!!

Het recept:


Als je langs een bloeiende vlier loopt wordt je aandacht meteen wordt getrokken door de frisse zoete geur die de bloesem de wereld in stuurt. Die geur gaan we vangen in siroop !!!

Om de siroop te maken moet je natuurlijk vlierbloesem schermen plukken. Ga op pad met een emmer of plastic zakken, het is nu de tijd ervoor. Nou is het waar ik woon met mooi weer geen straf om eens lekker op pad te gaan. Els heetft dat perfect in een miniatuur schilderijtje weten vast te leggen.


Ruik aan de verschillende schermen voordat je ze plukt. Er zijn er bij die heerlijk ruiken, die zitten vol met stuifmeel, en die geven de beste geur en smaak aan de siroop. Die plukken we meteen. Er zijn er ook bij die stukken minder ruiken. Daar komen we in het najaar voor terug om de bessen van te oogsten. Over het algemeen is de witte bloesem het beste. De gele bloesem is een stuk minder van kwaliteit. Binnen de kortste keren zitten je handen en kleren onder het gele stuifmeel.

Thuis beginnen we met de bloemen boven een bak van de schermen af te halen. We willen zo min mogelijk groen mee krijgen. Het beste pluk je de bloempjes met de hand van de stelen. Dat is nogal wat werk. Als je er genoeg van hebt dan kun je ze ook met een schaar van de steeltjes afknippen, en dan komt er wel een beetje groen mee. Probeer dat groen zo veel mogelijk te beperken. Probeer natuurlijk ook om zo veel mogelijk insecten eruit te vissen.


Normaal zou ik aanraden om de oogst onder de kraan te wassen. Maar in dit geval gaat er bij het wassen te veel stuifmeel verloren. Met andere woorden, om een optimale smaak te krijgen gaan we de bloemen niet wassen.
Mochten de vlierbloesem schermen dicht bij een autoweg geplukt zijn, dan zou ik de bloesem wel even onder de koude kraan houden om de uitlaatgassen eraf te spoelen. Helaas gaat er dan ook smaak verloren, maar gezondheid gaat boven alles.

Je kunt nu verder gaan met het bereiden van de siroop, maar als het al te laat op de dag is dan kun je de bloemen ook invriezen en een ander keer verder gaan.

De bloesem gaat dan de Dame-Jeanne (toepasselijk in dit geval) in. Half vol met bloesem zou fantastisch zijn, en helemaal vol geeft je genoeg siroop voor een heel jaar. Maar de minimale hoeveelheid bloesem die je moet gebruiken is 10 grote schermen op 1 liter water. Als alle bloesem in de gistingsfles is gieten we er water in. Ongeveer even veel water als dat er bloesem is. Let er op dat de bloesem door het water zal inzakken. Giet dus voorzichtig het water erbij en zorg dat de bloesem net onder staat. We willen namenlijk veel smaak in de siroop krijgen. Snij 3 citroenen aan stukken (met schil) en voeg die toe.
Plaats nu een doek of keukenpapier over de mond van de fles en zet dat vast met elastiek. Als je een dop voor de fles hebt dan is dat ook goed. We laten de bloesem nu 3 dagen trekken. Elke dag minstens 3 keer flink schudden (hand op de mond van de fles).


Na drie dagen zeven we de vloeistof met een keukenzeef, door een nylonkous of door een trechter met een kaasdoek erin. We meten nu hoeveel sap we hebben. Voor elke liter sap voegen we nu 1 zakje vanillesuiker en 1 kilo gewone suiker toe. En dan brengen we het sap zachtjes aan de kook. We laten het ongeveer 10 minuten doorsudderen en gieten het dan in schoongemaakte en gesteriliseerde flessen. Wachten tot de siroop is afgekoeld, en hij is klaar voor gebruik.

De siroop is rijk aan suiker en dat is een geweldig conserveer middel. Daarnaast is de siroop natuurlijk heet in de flessen gegoten. Met andere woorden we kunnen deze siroop heel lang buiten de koelkast bewaren. Echter als een fles is aangebroken zou ik hem daarna wel in de kloelkast bewaren.

Gebruikstoepassingen van vlierbessen siroop:

Vlierbessen siroop is natuurlijk heerlijk met een ijsklontje en aangelengd met water als verfrissende zomerdrank.
Maar de siroop is ook uitstekend te mengen met koude melk. Ook doet de siroop het erg goed in de hangop of yogurt als toetje.
Mengen we de siroop met melk en vanille ijs dan heb je een heerlijke milkshake.
Je kunt de siroop gebruiken om een droge witte wijn in het glas aan te zoeten.
En je kunt er (mits je een ijsmachine hebt zoals ik) met wat melk, slagroom en eiwit heerlijk ijs van maken.

Siroop is geen wijn !!!

Natuurlijk is dit een wijnmakers web-log. En is er dus een vervolg op het maken van siroop.
We kunnen natuurlijk ook wijn maken van de vlierboesem.

We kunnen twee wegen volgen. De eerste weg is dat we vlierbloesem siroop maken zoals hierboven beschreven. Deze siroop lengen we weer aan met water. We voegen vrij veel (3 x de normale dosis) gistvoeding toe en een giststarter. Ook voeg je bananensap of witte rozijnen toe om de wijn body te geven. Als laatste brengen we de zuurgraad op peil en zetten de most aan het gisten.

De andere weg is het recept te volgen tot het zeven van de vloeistof. We hebben nu een smakelijk sap maar zonder body. We voegen dan gistvoeding en sulfiet toe. Vervolgens meten we hoeveel wijn we willen maken en voegen aan de hand van deze berekening suiker toe. We zuren de most aan tot een zuurgraad van 6 of 7 en voegen rozijnen of bananensap toe voor body.

Beide methoden hebben hun voordelen, maar de eerste methode (wijn van siroop) heeft als bijkomend voordeel dat je de wijn kunt maken wanneer het jouw uitkomt.

Luc Volders Copyright 2007 Geen deel van deze publicatie en of foto's mogen worden gekopieerd in geschreven of electronische vorm zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.