vrijdag 18 juli 2008

Zelf priklimonade maken deel 2
Making carbonated lemonade part 2

Scroll down for the English version

In mijn voorlaatste wijnmaker web-log artikel beschreef ik de zoektocht naar het maken van prik-limonade. De zoektocht was gelukt. (Klik hier voor het verhaal.)

Het enige dat nog ontbrak was een efficiente methode gevonden worden om de ingredienten in de fles te kunnen stoppen. Ik had de oplossing al gevonden, maar ik vroeg jullie om ook een oplossing te bedenken en mij deze te mailen.
Ik heb inderdaad vele reacties gekregen en een aantal voorgestelde oplossingen wil ik jullie niet onthouden.

Een idee was om het citroenzuur bij de limonade in de fles te doen, dan het natrium bicarbonaat in de omgekeerde dop van de fles te doen. Dan draai je de dop om terwijl je hem op de fles plaatst en draait hem vast.
Nadeel van deze methode is dat er ongetwijfeld wat natrium bicarbonaat verspild zal worden.

Een ander idee dat ik ontving was gebaseerd op het voorgaande maar ging een stapje verder.
Het voorstel was het natrium bicarbonaat in de dop te doen en dan een stukje papier op de dop te leggen. Je kunt dan de dop omdraaien zonder dat het natrium bicarbonaat eruitvalt. Dan zet je de dop op de fles en trekt het papier ertussenuit. Je kunt dan de dop vastdraaien.
Een aantal van jullie kwam met hetzelfde idee, maar gebruikten plastic.
Creatief gevonden maar door het papier tussen de dop en de fles weg te trekken komt er ook weer natrium bicarbonaat mee.

Een ander voorstel was om van het natrium bicarbonaat blokken te persen die je dan in de fles kon laten vallen. Doordat het blokken zijn is de oppervlakte kleiner en zal het natrium bicarbonaat niet snel reageren met het citroenzuur dat dan al in de fles moet zijn.
Deze oplossing benaderd mijn eigen gevonden oplossing aardig, maar hoe pers je het natrium bicarbonaat tot blokken. Of wat moet je er aan toe voegen om het te 'lijmen'.

Een andere lezer van dit weblog kwam op het idee om het natrium bicarbonaat met gelatine
te gaan vermengen. De op deze manier gevormde gelei kan dan in de limonade worden gedumpt
zonder dat er meteen een reactie plaatsvindt.
Ook hier kleven wat nadelen aan. In de eerste plaats zal het lang duren voordat de gelatine oplost in het water. En verder weet ik niet zo zeker of ik wel gelatine in mijn limonade wil......

Een lezer: Jeff uit Amerika kwam op hetzelfde idee als ik had, maar deed het net iets anders waardoor zijn
oplossing iets minder handig is. Hier kom ik aan het einde nog even op terug.

De oplossing voor dit probleem is echt heel simpel !!!!

Weeg 6 gram natrium-bi-carbonaat af en los dat op in een beetje water.
Doe deze oplossing in de diepvries. Het beste werkt het als je deze oplossing in zakjes doet die bedoeld zijn voor het maken van ijsklontjes.
Laat de oplossing minstens 1 nacht bevriezen.



Beter is het om de zakjes enkele nachten te laten liggen zodat de oplossing echt kei-hard is geworden.

Neem nu een lege pet-fles en maak daar je limonade in. Zorg dat de fles bijna vol is. Hoe voller ze is des te beter de CO2 in de limonade zal oplossen en je echte priklimonade zal krijgen.

Weeg nu 6 gram citroenzuur af, en leg dat op een papiertje.



Haal nu de zakjes met de bevroren natrium-bi-carbonaat uit de vriezer. De klonten zullen werkelijk kei-hard zijn. Leg ze op een plank en sla de klontjes kapot met een hamer.

Doe nu de afgewogen citroenzuur in de fles limonade en gooi er meteen de stukgeslagen klonten bij.

Omdat het citroenzuur nog niet is opgelost en de natrium-bi-carbonaat is bevroren zullen ze niet meteen met elkaar gaan raegeren en hebben we dus rustig de tijd om alle bevroren stukjes in de fles te doen.
Draai dan de dop op de fles en je zult zien dat er langzaam CO2 gas gaat ontstaan.

Dit gas zal omdat de fles vol is in de limonade oplossen.

Laat de fles minstens 1 nacht staan.



Je hebt nu een heerlijke prik-limonade.

Nu kunnen we door met de volgende stap: het maken van een schuimwijn !!!

De Ingredienten.

Voor een halve liter limonade gebruik je:
6 gram citroenzuur
6 gram natrium-bi-carbonaat

Natrium bicarbonaat kun je bij wijnmakers-benodigdheden winkels kopen. Het is ook bij de drogist te koop onder de naam zuiveringszout, maar dan is het duurder. In frankrijk kun je het in groot-verpakkingen kopen in de supermarkten. Het staat daar vaak in de schappen bij het zout en heet dan Bicarbonate de Sodium.

Citroenzuur hebben we als wijnmakers natuurlijk gewoon in huis. Maar appelzuur of wijnsteenzuur kunnen net zo goed gebruikt worden. Bij gebrek aan al deze zuren kun je natuurlijk ook citroensap gebruiken.

Limonade maak je van siroop. Vlierbloesem en rozensiroop zijn beide uitstekend te gebruiken en de recepten ervoor vindt je op dit web-log op de volgende pagina's:

Vlierbloesem siroop.
Rozen siroop

Geniet van de zomer met een sprankelend drankje !!!!!

En wat had Jeff dan verzonnen ????
Zoals beloofd, aan het begin, zou ik nog even terugkomen op wat Jeff had verzonnen.
Jeff gebruikte de zelfde metode als ik: bevriezen. Alleen hij wilde het citroenzuur bevriezen.
Het nadeel hiervan is dat de meeste limonade al van nature een bepaalde zuurheid heeft. Hierdoor zal het natrium bicarbonaat meteen met het zuur in de limonade zelf gaan reageren.
Toch mijn compliment voor zijn oplossing die aardig in de buurt kwam !!!

Slotwoord.
Ik was aangenaam verrast door het aantal reacties dat op mijn oproep kwam.
Heb je zelf ideetjes of onderwerpen die je graag behandeld of onderzocht
zou willen zien, aarzel dan niet om mij een email te sturen.
Dat kan door een mailtje te sturen naar: lvolders@gmail.com

Luc Volders

Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.









In one of my previous web-log entries I wrote about the quest for making a sparkling lemonade. The quest succeeded. (click here for that story)

The only thing that lacked was an efficient method to put the ingredients into the bottle. I already had found it but asked you to experiment yourself and e-mail your self-found solutions.
And indeed I received many reactions and I am not keeping them from you. Maybe you recognise your own send-in solution here.

Several of you suggested to put the citric acid in the bottle. Then put the cap upside down on the table and fill it with Sodium-bi-carbonate. Then turn the cap around while screwing it on the bottle.
This is the first thing I myself also tried, but a lot of Sodium-bi-carbonate is wasted using this method. It will fall out of the cap onto the table etc.

Another method suggested was based on the previous one but it involved placing a piece of paper on the cap. This makes it possible to turn the cap around without the Sodium-bi-carbonate falling out of it. You can then place the cap on the bottle and pull the paper out.
A creative solution on which several varieties were proposed like using plastic or household plastic that would tear apart when the cap would be screwed onto the bottle.
Disadvantage is that with the paper variety undoubtfully some Sodium-bi-carbonate would get spilled. And with the household plastic variety some plastic might get into the lemonade which is to be avoided.

And then some of you suggested to press the Sodium-bi-carbonate into lumps or pills. They would have a smaller surface and therfore would not react as fast with the acid. The problem is that Sodium-bi-carbonate can not be pressed by itself. It would need some binding material and nobody suggested what to use, or how to practically perform this.

And then there was a reader who suggested in dissolving the Sodium-bi-carbonate in gelatine.
The gelatine would prevent the Sodium-bi-carbonate to react directly when added to the lemonade.
I foresee two problems with this. First I think it would take a long time before the gelatin would dissolve and the Sodium-bi-carbonate would be released. And second I do not think I would like gelatin in my lemonade.

There was one reader: Jeff from the USA who almost came up with the solution. His solution however had a small flaw. So I will get into this at the end of this essay.

The solution is in reality very simnple !!!!

With a scale measure 6 gram sodium-bi-carbonate and dissolve it in a bit of water. Put this solution in a plastic bag for making ice-cubes and put it overnight in the freezer.



Even better: leave it several days in the freezer so it will be really deep-frozen.

Now take an empty pet-bottle and put your lemonade in. make sure the bottle is almost full. The more lemonade in the bottle, the better the CO2 will disslove in the lemonade and a real soda will be made.

Now measure 6 gram citric acid and put it on a folded piece of paper.



Get the frozen bag with sodium-bi-carbonate from the freezer. The cubes will be really hard. Crush them with a hammer.

Now add the citric acid to the lemonade and immediately add the crushed cubes.

The citric acid will not be dissolved and the sodium-bi-carbonate is frozen. Therefore they will not immediately react and so we have some time to put all the crushed pieces in the bottle.
Put tha cap on and slowly you will see that CO2 bubbles will start to form.

While the bottle is full the gass will dissolve in the lemonade.



Now leave the bottle overnight and you will have a lovely carbonated lemonade.

Next step: sparkling wine !!!!!

The ingredients.

For half a liter lemonade you will need:
- 6 gram citric aid
- 6 gram sodium-bi-carbonate

Sodium-bi-carbonate van be bought at your local home-brew-shop. It can also be bought at the drug-store but likely it will be more expensive. In France it is sold in large packaging in supermarkets. It is found on the shelves with salt and is called Bicarbonate the Sodium.

Citric acid is an ingredient most winemakers will have in stock. Malic acid or tartaric acid can be used instead. When all of these are lacking lemon juice can be used.

Lemonade is made from syrup. Elderblossom syrup and rose syrup both can be used and you can find recipes for these on these web-log entries:


Elderberry Syrup
Rose Syrup

Enjoy the summer with a sparkling beverage !!!!

And how about Jeff ???
I promised you to get back to Jeff's solution in the beginning. Well Jeff indeed suggested the freezing method. But he suggested to freeze a solution of water the citric acid. This is indeed close to what I did but there is a small flaw.
It involves putting the Sodium-bi-carbonate into the bottle and then adding the frozen citric-acid solution.
The problem is that lemonade is an acidic beverage from itself. So the Sodium-bi-carbonate will react with the acids that are already present in the lemonade even before you will add the frozen citric-acid solution.
But nevertheless well done Jeff !!! You really were close.

I was certainly pleased that this web-log entry generated so many responses.
So if you have any ideas or things you would like me to investigate, do not hesitate
to e-mail me: lvolders@gmail.com

Luc Volders

Copyright 2008
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.

zondag 13 juli 2008

Vakantie in Frankrijk 2008
Holliday in France 2008

Scroll down for the English version

Ik had jullie beloofd om de oplossing om op een makkelijke manier prik-limonade te maken (klik hier voor het verhaal) nu te publiceren. Maar er zijn nog wat inzendingen binnengekomen van mensen die zelf aan het experimenteren zijn geslagen, dus dat stel ik nog even uit.

Wij proberen onze vakanties zo veel mogelijk in het voorseizoen te plaatsen, maar dit jaar waren we later omdat Els nog een expositie had tijdens de kunstschouw op het Zeeuwse eiland Schouwen Duiveland. Els exposeerde in Pension het Hofje in Noordwelle waar de eigenaresse Rebecca veel gastvrijer was dan nodig. Wij waren immers geen pensiongasten, maar kwamen de schilderijen van Els exposeren. Maar Rebecca voorzag mij rijkelijk van appeltaart en koffie !!!
Mocht je ooit in Zeeland een pension nodig hebben of een rustige camping zoeken dan kan ik je het Hof van Renesse van harte aanbevelen.
Voor de webiste van Els klik je hier: Web expositie van Els Mulder
Voor de website van de kunstschouw: Kunstschouw
Voor het Hof van Renesse klik je hier: Hof van Renesse

Zoals elk jaar zijn we ook dit jaar zonder vastomlijnd plan op pad gegaan richting Frankrijk.
Aangezien we met de auto gaan en camperen, is er altijd wel een plekje op een camping te vinden.

In eerste instantie reden we door Bourgondie.









Enorme zonovergoten wijngaarden tekenen de streek.

In voorgaande jaren trokken we elke dag een stukje verder richting het zuiden, maar deze keer gingen we schuin omlaag en eindigden we in de Jura, een streek waar we nog nooit waren geweest.














Het gebergte is er niet zo hoog en woest als in de Pyreneen maar woest genoeg om een aantal fantastische watervallen te produceren.

Uiteraard zijn we op zoek gegaan naar wijnen uit de Jura.
Er worden verschillende wijnen geproduceerd die kenmerkend zijn voor deze streek. Naast de gewone witte wijn en rode wijn wordt er ook een Vin Jaune geproduceerd die zijn gele kleur ontleent aan het feit dat hij 6 jaar en 3 maanden op eiken vaten rijpt waarbij de wijn die in de vaten verdampt niet wordt aangevuld. Een gistsluier vormt zich op de wijn en geeft hem zo zijn specifieke smaak.
Een andere kenmerkende wijn is de strowijn: Vin de Paille.
Voor de produktie van deze wijn worden de druiven traditioneel enige maanden in de buitenlucht gedroogd. Vroeger gebeurde dat op stromatten hetgeen de wijn zijn naam geeft.

De wijnen uit de Jura zijn op verschillende manieren herkenbaar.


In de eerste plaats vindt je (bij sommige flessen) boven in de hals van de fles het woord jura gegoten.


Een ander kenmerk is dat er flessen zijn met een afwijkende inhoudsmaat: 62 cl in plaats van 75 cl.


Een kwaliteitswijn kost echter ter plekke ook een niet gering bedrag.









Wat mij elk jaar weer ten zeerste verbaasd is hoe de Franse wijnproducenten hun wijnen verpakken.
We zagen plastic flessen en zelfs verpakkingen van karton.


Maar ook 5 liter tonnetjes van plastic op pallets opgestapelt.

Er is een langlopende discussie gaande in de hobby-wijnmakers wereld waarin het gaat over het feit of een plastic verpakking de wijn eerder laat verouderen of niet. De gangbare gedachte is dat plastic verpakkingen meer 'ademen' als glas waardoor er meer zuurstof bij de wijn kan komen, en waardoor de wijn eerder zal oxideren. Uiteraard praten we over een tijdstermijn van maanden.
Maar de Franse wijnproducenten schijnen daar niet mee te zitten. Althans niet met hun tafelwijnen.

Een jaartal op het etiket is ook nergens voor nodig (klik op de afbeelding om hem te vergroten).









Wat ze in Frankrijk verkopen, en in Nederland (nog) niet is waterflessen van 5 liter. Nou is het water in Frankrijk bijna overal gewoon drinkbaar, dus daarvoor kocht ik ze niet. De flessen zijn uitermate geschikt om wijn in te maken. Een rubberstop past er zo op. Dus voor 60 eurocent per fles kon ik ze niet laten staan.



Op de terugweg kwamen we langs Dole.


Dole is de geboorteplaats van Louis Pasteur. Pasteur is natuurlijk bekend om zijn vaccin tegen hondsdolheid. Maar, belangrijker voor ons, hij heeft ook ontdekt dat de gisting in een wijn wordt veroorzaakt door micro-organismen en daardoor stond hij aan de wieg van de wijnmakers technieken zoals wij die nu kennen.


Frankrijk is zo groot dat we elk jaar wel weer op verrassende plekken terecht komen. Volgend jaar weer !!!!

Luc Volders

Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.







I promised you the solution for making a sparkling lemonade the easy way (click here for the complete story). But several readers sent me recently an e-mail so I will give you all still some time and postpone it until next time.
In the mean time a short impression of our Holliday in France.

Each year we try to plan our holliday in pre-season but this year we were late because Els had an exposition at the Kunstschouw on the island Schouwen-Duivenland. Els was located at the boardinghouse Pension het Hofje in the village Noordwelle where Rebecca (the lady that owns the place) was more welcoming than was necessary. We were no customers but came for exposing the Paintings of Els. Nevertheless Rebecca served me all days a delicious apple-pie with coffee !!!
When ever you are in Zeeland and in need for a place to sleep or a camping site visit the wonderfull people of the Hof van Renesse.
For the art of Els click here: Web expositie van Els Mulder
For the website of the Kunstschouw click here: Kunstschouw
For the Hof van Renesse click here: Hof van Renesse

After the exposition we went without a fixed plan (we never do) heading France. As we go by car and camp it is always easy to find a suitable camping site.

At first we drove through Burgundy.









Enormous vineyards bathing in the sun predict a nice crop for coming season.

In previous years we drove further south heading the Pyrenee but this time we went south-east and ended in the Jura a county were we never have been before.














The mountains are not as high and rough as in the Pyrenee but rough enough to produce some marvellous waterfalls.

Of course we went looking for the wines of the Jura.
Several wines are made here that are specific for this region. Besides the white and red wines a Vin Jaune is produced that gets its yellow colour from the 6 years and 3 months it is aged on oak barrels. Any wine that evaporates during this time is not filled up !!!
A layer of yeast will form on the surface of the wine and will give it its specific taste.
Another specific wine is the so called straw-wine: Vin de Paille.
Producing this wine involves drying the grapes for several months on mats of straw which give the wine its name.

The wines of the jura are recognisable in sevral ways.


First the word Jura is fixed on the some of the bottles during manufacturing.


Another characteristic is that there are bottles with an abnormal contents: 62 cl in stead of 75 cl.


A quality wine will nevertheless cost a substantial amount if you buy it in the region itself.









Every year it amazes me how the french wine-producers pack their wines.
We saw plastic bottles and even cartons.


And there were 5 liter barrel-look-alikes made of plastic.

In the hobby winemaking world there is an ongoing discussion wether plastic packaging will age a wine sooner or not. The thoughts behind this are that plastic will 'breath' more as glas which allows more oxygen to get in the wine. Therefore the wine will oxidise earlier.We are talking months of course not days.
The french wineproducers seem not to care. At least not with their vin de table.

Neither is it needed to put a date on the labels (click on the picture to enlarge).










In the netherlands not yet available, but in France almost in every supermarket you will find 5 liter waterbottles. The water in France is almost everywhere drinkable (potable as they say) so that is not why I bought them. The 5 liter bottles are great for winemaking. A rubber bung will fit immediately. So for 60 eurocents (about a dollar) I could not resist buying a few (just like last year).



On returning to Holland we passed the city of Dole.

Dole is were Louis Pasteur was born. Pasteur is well known for his vaccin against rabies. But more important for us is that he was the one that discovered that the fermentation of wine was done by micro-organisms. Therefore he was one of the pioneers of modern wine-making techniques. You can visit his birthplace which is now a museum.



France is such a large country that we find new amazing places and sights each year. Next year we will be back !!!!

Luc Volders

Copyright 2008
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.