Scroll down for the English version
De vakantie is weer voorbij.
En een vakantie gaat altijd veel sneller voorbij als je denkt. Toen ik weer thuiskwam waren er een aantal dingen die mijn onmiddelijke aandacht nodig hadden.
In de eerste plaats moest de auto naar de garage omdat ik problemen met het koelsysteem had. Gelukkig zijn we nog zonder problemen thuisgekomen. Maar er moest wel actie ondernomen worden.
Een hele reeks e-mails lagen op mij te wachten. Ik loop dus hopeloos achter met het beantwoorden van mijn mail. Iedereen die op een antwoord zit te wachten: geduld je komt aan de beurt. Maar als je dit web-log regelmatig leest dan weet je dat ik een paar weken weg was, en kon je op je vingers uittellen dat het beanwoorden van de mail langer zou duren als normaal.
Er stonden een paar wijnen in gistingsflessen die gebotteld moesten worden. Ik denk dat de 'pruimentijd' er weer aankomt, en wil mijn gistingtonnen en flessen leeg hebben voordat de pruimenoogst gehaald kan worden.
Tot mijn grote genoegen waren mijn twee rabarberwijnen, gemaakt van Rabarber die ik vorig jaar van Piet had gekregen als dank voor mijn adviezen, overheerlijk. Mocht je aan rabarber kunnen komen, vries hem dan maar alvast in. Over een tijdje komen de recepten hier op dit web-log.
En een heel verrassende smaaksensatie gaf een zelf ontwikkeld recept voor een anijswijn. Ook het recept voor deze wijn zal ik later hier publiceren.
Het leven is te kort om vieze wijn te drinken.
Vorig jaar had ik 30 liter pompoenwijn gemaakt. Deze was nu wel klaar om gebotteld te worden.
Met de 'winethief' nam ik een monster. Twee glaasjes. Een voor Els en een voor mij. We namen een slok, en keken elkaar aan.
De wijn was perfect in balans. Niet te zuur en niet te veel alcohol. Ook niet te zoet. Gewoon een goed gemaakte wijn. Er was echter een klein probleem......
Hij was niet lekker.
Zowel Els als ik vonden de wijn absoluut niet lekker. Let wel, hij was niet bedorven of wat dan ook. Hij was gewoon niet lekker.
Nou ga ik geen 30 liter vieze wijn bottelen. Zeker niet als ik weet dat ik hem toch niet ga drinken, of met tegenzin. Dus .........
Daar ging 30 liter pompoenwijn het afvoerputje in.
Wie denkt dat dit zonde is heeft gedeeltelijk gelijk. Natuurlijk is het zonde van al het werk dat in het maken van deze wijn is gestoken. Maar ik maak wijn omdat ik de wijn die in de winkels wordt verkocht gewoon niet lekker vindt. Als dat niet zo was, dan ging ik wel wijn kopen. Dus ga ik geen wijn tegen mijn zin drinken omdat ik er toevallig wat geld en moeite in heb gestoken:
Het leven is te kort om vieze wijn te drinken.
Zoals de Nederlandse wijnschrijver Nicolaas Klei ooit terecht in zijn wijnencyclopedie 'Tot op de Bodem' schreef: er zijn slechts twee soorten wijn, en de vieze daarvan gaat door het afvoerputje.
Over extra werk verzetten.
Ik kreeg voor mijn vakantie een paar mailtjes waar ik mij heel erg over verbaasde.
Er was iemand die mij vroeg of ik een deel van mijn web-log voor hem naar een PDF file wilde omzetten. Dan kon hij de pagina's makkelijk uitprinten en in zijn receptenboek doen.
Sorry, maar als je niet weet hoe je een web-pagina zelf naar een PDF file kunt omzetten, of hoe je een pagina kunt kopieren en dan in je tekstverwerker kunt plakken om zelf de opmaak te veranderen zoals je hem wil hebben, dan wordt het tijd dat je eens zelf wat moeite doet om je computer onder de knie te krijgen.
Ga eens een cursus volgen, of betaal iemand er grof voor om de klus voor je te doen, maar val mij daar niet mee lastig.
Ook was er ooit iemand die mij vroeg waar hij een stoomextractor kon kopen. Hetzelfde verhaal als hierboven. Als je niet weet hoe je met Google zo iets moet zoeken, ga dan op een computer cursus.
En er was iemand die vond dat ik eens haast moest maken met het schrijven van een bepaald verhaal over wijnmaken. Hij had die informatie in het najaar nodig omdat er dan een grote oogst druiven binnenkwam en die moest min of meer professioneel verwerkt worden.
Sorry, ik laat mij niet opjutten en doe geen verzoekjes. Dat wil zeggen dat ik wel verzoekjes doe als ik een onderwerp leuk genoeg vindt, of er iets in zie dat ik nog nergens anders ben tegengekomen. Maar als je een commercieel probleem hebt dat opgelost moet worden, huur dan een wijn-consultant in. Ik doe dit voor mijn plezier.
Wellicht moet ik een pay-pal rekening openen zoadat ik betaalde adviezen kan gaan geven......
Iedereen die een normale vraag heeft over wijnmaken, of een dringend probleem mag mij natuurlijk een mail sturen en zal ook een antwoord krijgen. Graag zelfs. Soms haal ik een idee uit jullie vragen per mail, en gebruik ik dat later op dit web-log. Dus aarzel niet, maar besef wel dat het een normale/redelijke vraag moet zijn, die niet in de bovenstaande categorien valt, of je moet er flink voor willen betalen.......
Frankrijk.
We waren dus 3 weken in Frankrijk. We kwamen uiteindelijk in Langres terecht. Veel zon en mooi weer, maar ook wel regen en een flink onweer. De bliksem was zelfs op 100 meter afstand van onze campeerplaats in een boom ingeslagen. Gelukkig waren er geen gewonden of erge materiele schade.
We reden door de Bourgonje en de wijnvelden van de Champagnestreek. Zo kwamen we ook langs het beroemde Epernay.
De naam Epernay kennen we natuurlijk van de gistsoort die er naar genoemd is. De gistsoort is in America bekend onder de naam Cotes des Blanks (Epernay 2) Maar nog bekender is deze stad omdat ze het ongekroonde hart van de Champagne streek is.
Wat drink ik dan.
Zoals jullie weten ben ik geen liefhebber van druivenwijnen in zijn algemeenheid. Een enkele daargelaten. Dus houdt ik ook niet van de Franse wijnen. Aangezien wijn meenemen naar Frankrijk gelijk staat aan water naar zee dragen, of nog erger: vloeken in de kerk drink ik dus wat anders.
Champagne dan ??
Nee champagne vindt ik ook niet lekker. We kochten het vroeger altijd voor oudejaarsavond, maar zijn ook daarmee gestopt. We dronken het dan altijd samen met vrienden, naar bleek 'omdat het zo hoorde'. Eigenlijk vondt niemand het echt lekker.
Ik denk dat net als bij zo veel wijnen het snobisme hier een grote rol speelt. Wijn verkopen is immers 90% marketing en een klein beetje smaak.
Wat drink ik dan.
Inderdaad, cider is in Frankrijk mijn favoriete drank, naast een paar heerlijke likeuren die in Frankrijk veel minder kosten als in Nederland.
Maar ik kwam nog een paar bijzondere dranken tegen.
Pol Remy maakt heerlijke bubbelwijnen gearomatiseerd met vruchten: framboos, cassis of perzik. Echt een aanrader. Zeker aan te raden tijdens een picknick of koel gedronken op een warme zomeravond. Gelukkig heb ik een paar flessen kunnen mee terug nemen naar Nederland.
Zelf had ik ook een flesje eigen gemaakte bubbeltjes wijn bij me: Vlierbloesem- champagne. Een experiment. Een mousserende wijn van vlierbloesem die ik dit jaar voor het eerst heb gemaakt. In Cola en andere pet-flesjes gebotteld om de druk te kunnen weerstaan.
De versie die je hier ziet is nog troebel, de anderen zijn geklaard. Tot mijn grote verbazing uitstekend gelukt. En jammer genoeg heb ik maar 10 flesjes gemaakt.
Volgend jaar in mei, wanneer de vlier weer bloeit, zal ik het recept hier publiceren. Dus geduld, en blijf terugkomen.
De omgeving van Langres.
Langres ligt tussen Metz en Dijon. In de Haute Marne. Een klein eind van de Bourgonje. Het is de geboortestad van de grote Franse philosoof Diderot. Een mooie middeleeuwse stad die helemaal ommuurd is. De camping is uniek op de stadsmuur gesitueerd. Vrijdags is er een kleine markt. En er zijn een paar gezellige terrasjes.
In de omgeving zijn er een aantal plaatsen die leuke uitstapjes voor wijnliefhebbers en wijnmakers kunnen zijn.
- In Millieres is er een distilleerderij die elke dag gratis toegankelijk is.
- In Isomes is een bedrijf dat likeur, siroop, sap, jam en koekjes van cassis maakt.
- Montheries heeft een bedrijf dat mousserende wijn van rode bessen maakt en
- Coiffy heeft een bedrijf dat wijn van bloemen maakt.
Zo zie je maar dat er ook in Frankrijk wijn van andere ingredienten als druiven wordt gemaakt.
Lezen, lezen en nog eens lezen.
Vakantie is natuurlijk de tijd om uit te rusten. Te genieten van de zon, lekker eten en aangenaam gezelschap. Daarnaast heb ik dan ook nog eens veel tijd om te lezen. Naast een paar fantasy romans neem ik ook altijd een aantal wijnboeken mee.
Deze keer had ik twee boeken bij me die ik op internet had gevonden, gedownload, uitgeprint en met de hand gebonden. Boekbinden is een andere hobby van me, die me in staat stelt, boeken die niet meer in druk te krijgen zijn of complete websites, te downloaden, afdrukken in een bepaald formaat, en te binden zodat het een echt boek wordt.
De boeken zijn:
- The Chemistry of Wine, door G.J. Mulder
- The British Winemaker, door W.H. Roberts
Beide boeken kun je via google books downloaden. De informatie is gedateerd, maar het is leuk om te lezen hoe men in de jaren 1800 over wijnmaken dacht.
Daarnaast las ik:
- Home winemaking, door Jon Iverson
- Techniques in Home Winemaking, door Daniel Pambianchi.
Het boek van Iverson is een heel goed boek voor beginners waarin veel technieken heel eenvoudig en stap voor stap worden uitgelegd. Er stonden een paar truukjes in die ik nog niet kende. Het boek van Pambianchi is een aan te raden naslagwerk voor gevorderde wijnmakers, maar zou ik een beginner niet willen adviseren.
Deze boeken zijn in de Nederlandse boekhandels moeilijk of niet verkrijgbaar. Ook bij de wijnmakers benodigdheden winkels heb ik ze nog nooit gezien. Waarschijnlijk is de drempel voor Engelstalige boeken te hoog.
Wie deze boeken zelf wil bestellen kan dat in Nederland via internet bij bol.com doen. Ondertussen heb ik zelf via bol.com al 7 boeken uit Amerika en Engeland besteld.
Ondertussen heb ik een bibliotheek opgebouwd van enkele tientallen boeken in het Nederlands, Engels en Duits. wellicht zijn er lezers van dit web-log die geinterresseerd zijn in boekbesprekingen. Dan hoor ik dat graag via mijn e-mail adres dat je rechts-bovenaan deze pagina vindt.
Luc Volders
Copyright 2009
Geen deel van deze publicatie (text en foto's) mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
My holliday is over again.
And a great holliday is always over before you realise it.
When I arrived back at home there were several things that needed my immediate attention.
First my car needed servicing as I had a problem with the engine cooling system. Luckily we made it home without any major problems. Something however needed to be done about that.
A whole bunch of e-mails were waiting for my answers. So I am hopelessly behind with answering my e-mail. Anyone of you reading this and still waiting for an answer to one of your questions: patience your question will get my attention soon. However, if you read this log regularly you would have known that I went on a holliday. And deducting that my answering e-mails might take longer would be easy.
There were several wines that needed attending. I needed to empty my carboys by bottling wines. I think the plums will be ripe soon and then I will need all the empty carboys I can spare.
I was greatly pleased that my two rhubarb wines, made from rhubarb I received as a gift for my winemaking advise from Piet, where delicious. If you can lay your hands on some rhubarb, start cleaning and freezing it !! The recipes will follow on this log in due time.
A wine with a very sensational flavor experience was my anise wine, by my own devellopped recipe. This recipe will also be published in due time on this log.
Life is too short to drink bad wine.
Last autumn I made 30 liter pumpkin wine. This wine had aged sufficient, and now was the time to bottle it.
I took a sample with my winethief. Two glasses. One for Els and one for me. We took a sip and looked at eachother.
The wine was in perfect balance. Not too acidic and not too much alcohol. A well made dry wine. There was just one minor problem....
We did not like it.
Els and I both did not like the taste of it. Mind you, it was not spoiled or whatever. It just was not to our liking. I am surely not going to bottle 30 liter bad-tasting wine. Certainly not when I am sure that I am not going to drink it. So......
I poured 30 liter pumpkinwine down the drain.
Who ever thinks that this is a waste is just partially wrong. Of course it is a waste of all the work and time I invested in this wine. And please be aware that making pumpkin wine is a lot of work !!
However I make wine because I do not like the wine sold in the shops. If I did like the commercial wines I would go and buy these instead of making wine myself. So if I am not drinking commercial wines because I do not like the flavor/taste I am certainly not going to drink any bad-tasting wine I made myself, just because I invested some time and money in it. Anything I drink has to meet my standards.
Life is too short to drink bad wine.
As the Dutch wine-writer Nicolaas Klei so justly wrote in his wine-encyclopedia "Tot op de Bodem' : There only exist two kinds of wine, and the bad one of these goes down the drain.
About doing extra work.
Before I went on a holliday I received a few e-mails that.....
To put it mildly, they amazed me.
First there was someone who asked me if I could convert part of my web-log into a PDF file. That would make it easier for him to print the pages and put them in his winemaking-recipe-binder.
Well I am sorry, but if you do not know how to convert a web-page to a PDF file, or how you can copy a web-page and paste it in a wordprocessor tochange the layout to something that suits you, it is getting time for you to put some effort in expanding your computer-knowledge.
Go on a computer course, visit computer forums, or pay someonbe generously to get the job done, but please do not bother me.
Then there was someone that asked me where he could buy a steam extractor. Again, if you are not able to put the word 'steam-extractor' in the search function of Google, go take computer lessons.
And the worst one was someone who summed me to hurry up with a certain story concerning winemaking. He needed that info this autumn as he had a large amount of grapes coming in which needed professional processing.
I am sorry that I will not be hastened and I do not do requests. In fact I do requests when I think the subject is interesting enough, or when I find something in it that I have not encountered elsewhere.
But if you do have a commercial problem that needs to be solved, hire a wine-consultant. I am doing this log for fun.
Maybe I should open a Pay-Pal account to start paid consulting myself......
Anyone who has a normal wine-making question, or an urgent problem can consult me at any time by mail. And you will get an aswer. I am pleased to do so, as many of you already have found. Sometimes I even get ideas for this web-log by answering questions. So do not hesitate to contact me, but do realise that it should be a normal wine-making question that does not falls in one of the above described categories, unless you are willing to pay generously for it ................
France !!!
So we spent 3 weeks in France. We ended up in the Town of Langres. Good weather and sometimes rain and twice a heavy thunderstorm. We had a thunder-strike in a tree at less as 100 meter from our camping-site. Fortunately there was nobody woonded and no severe material damage.
We drove through Burgundy and the vinyards of Champagne.
We passed the famous town Epernay.
We know the name Epernay from the yeast that is called after it. This yeast-strain is known in the US as Cotes des Blanks (Epernay 2). The town is however more known as the unofficial hart of the Champagne region.
So what do I drink on a holliday.
Well as you will know by now I generally do not like grape wines. A few varieties excepted. So I also do not like french wines. Taking my own wines with me would be carrying water to the sea, cursing in a church. So I drink some other beverage.
Champagne ??
No, I do not like that either. We used to buy Champagne for new-years eve, but stopped doing that. We always drank it with friends, but as we found out: because it is custom to do so. In reality nobody really liked it.
I think, as with many wines, snobism plays a great part in this. Selling wine and Champagne is 90% marketing.
So what do I drink.
There you have it. Hard cider is my favorite beverage in France, beside a few deliscious liquors which are considerabvly cheaper in France as in the Netherlands.
And I encountered some special drinks.
Pol Remy makes fantastic bubble wines with fruit aroma's: raspberry, cassis and peach. Really recommended for a picknock or just as a cool drink on a hot summer night.
Fortunately I was able to take some with me back home.
And even fortunate was I to have brought my own bubbly to France: Elderflower-Champagne. A sparkling low-alcohol wine made from elderflowers. An experiment which I did for the first time this year. Bottled in Cola and other Pet-bottles to withstand the pressure.
The version the picture shows you had not cleared yet. The others have. This experiment worked out great to my amazement. Unfortunately I just made 10 bottles.
Next year spring, when the elders flower again I will give you the recipe. Until then, have patience and keep coming back.
Langres
The town of Langres is situated between Metz and Dijon in the Haute Marne region. A short distance from Burgundy. It is the birth place of the great French philosopher Diderot. A beautiful medieaval town surrounded by a fortified wall. The campingsite is uniquely situated on the wall. At fridays there is a local market. Some restaurants and nice outdoor cafe's add to the towns charm.
There are in the surroundings some nice places to visit for winelovers and winemakers.
- At Millieres there is a distillery which can be visited by the public.
- At Isomes there is a company that makes liquor, syrup, juice, jam and cookies from blackcurrents
- In Montheries there is a company that makes sparkling wines from blackcurrants and
- At Coiffy there is a company that makes wines from flowers.
All these companies are open for the public and offer tours.
As you can see there are even in France companies that make wines and related products from other ingredients as grapes.
Reading, reading and reading.
Hollidays are the moments to rest. Enjoy the sun, good food and pleasant company. And it gives me a chance to read a lot. I am a big time fantasy fan so I read a few fantasy books. And I usually take a few winebooks.
This time I took along two books I found on the internet, downloaded and printed. After that I hand-bound them. Bookbinding is another hobby of mine that allows me to download books that are not in print anymore, or complete websites, print them in a special format, and bind them so it becomes a real book.
The books I had with me were:
- The Chemistry of Wine, by G.J. Mulder
- The British Winemaker, by W.H. Roberts
Both books are downloadable at Google books. The information within the books is dated. It is however fun to read how winemaking was looked upon in the 1800's.
Besides these I read:
- Home winemaking, by Jon Iverson
- Techniques in Home Winemaking, by Daniel Pambianchi.
Iverson's book is a real good book for beginners in which many techniques are simply explained in a step by step manner. It contained some tricks which I even did not knew. Pambianchi's book is recommended as a reference for experienced winemakers, not a book I would suggest to a beginner.
These books are difficult obtainable in Dutch bookstores, so I ordered them over te internet. I ordered another 5 english winemakingbooks this way. I guess most Dutch winemakers are not buying winemaking books in another language. Otherwise they would be more easy to buy over here.
In all my winemaking years I have build myself a library of some dozens winemaking books in English, German and Dutch.
If there are some of you interested in book-revieuws, let me know by e-mail. You can find my adress at the top of this page on the right side.
Until next time have a nice summer.
Luc Volders
Copyright 2009
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.
woensdag 15 juli 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)