zaterdag 5 mei 2007

Een hemelse drank

Mijn vriendin Els geeft dansles en het cursusjaar eindigd in verband met de zomervakanties altijd rond deze tijd. Vier jaar geleden waren wij ter afsluiting van het jaar met een paar dames in een lokaal cafe een drankje gaan nemen. Aangezien iedereen wijn dronk kwam het gesprek al gauw op het maken van wijn. Een van de dames, een zuster (non noemen we dat in de volksmond) genaamd Jeanne, vertelde me dat de zusters in haar klooster bezig waren met het plukken van vlierbloesem. Ze maakten daar elk jaar siroop van, en die zou heerlijk zijn. Door mijn Bourgondische inborst was mijn interresse snel gewekt. Met plezier kreeg ik het recept van Jeanne. En ze had gelijk !!!

Vlierbloesem siroop is werkelijk verrukkelijk. Echt een hemelse drank (vergeef mij de metafoor). En ik maak er sindsdien elk jaar zo veel mogelijk van.

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die dit niet lekker vond !!!!

Het recept:


Als je langs een bloeiende vlier loopt wordt je aandacht meteen wordt getrokken door de frisse zoete geur die de bloesem de wereld in stuurt. Die geur gaan we vangen in siroop !!!

Om de siroop te maken moet je natuurlijk vlierbloesem schermen plukken. Ga op pad met een emmer of plastic zakken, het is nu de tijd ervoor. Nou is het waar ik woon met mooi weer geen straf om eens lekker op pad te gaan. Els heetft dat perfect in een miniatuur schilderijtje weten vast te leggen.


Ruik aan de verschillende schermen voordat je ze plukt. Er zijn er bij die heerlijk ruiken, die zitten vol met stuifmeel, en die geven de beste geur en smaak aan de siroop. Die plukken we meteen. Er zijn er ook bij die stukken minder ruiken. Daar komen we in het najaar voor terug om de bessen van te oogsten. Over het algemeen is de witte bloesem het beste. De gele bloesem is een stuk minder van kwaliteit. Binnen de kortste keren zitten je handen en kleren onder het gele stuifmeel.

Thuis beginnen we met de bloemen boven een bak van de schermen af te halen. We willen zo min mogelijk groen mee krijgen. Het beste pluk je de bloempjes met de hand van de stelen. Dat is nogal wat werk. Als je er genoeg van hebt dan kun je ze ook met een schaar van de steeltjes afknippen, en dan komt er wel een beetje groen mee. Probeer dat groen zo veel mogelijk te beperken. Probeer natuurlijk ook om zo veel mogelijk insecten eruit te vissen.


Normaal zou ik aanraden om de oogst onder de kraan te wassen. Maar in dit geval gaat er bij het wassen te veel stuifmeel verloren. Met andere woorden, om een optimale smaak te krijgen gaan we de bloemen niet wassen.
Mochten de vlierbloesem schermen dicht bij een autoweg geplukt zijn, dan zou ik de bloesem wel even onder de koude kraan houden om de uitlaatgassen eraf te spoelen. Helaas gaat er dan ook smaak verloren, maar gezondheid gaat boven alles.

Je kunt nu verder gaan met het bereiden van de siroop, maar als het al te laat op de dag is dan kun je de bloemen ook invriezen en een ander keer verder gaan.

De bloesem gaat dan de Dame-Jeanne (toepasselijk in dit geval) in. Half vol met bloesem zou fantastisch zijn, en helemaal vol geeft je genoeg siroop voor een heel jaar. Maar de minimale hoeveelheid bloesem die je moet gebruiken is 10 grote schermen op 1 liter water. Als alle bloesem in de gistingsfles is gieten we er water in. Ongeveer even veel water als dat er bloesem is. Let er op dat de bloesem door het water zal inzakken. Giet dus voorzichtig het water erbij en zorg dat de bloesem net onder staat. We willen namenlijk veel smaak in de siroop krijgen. Snij 3 citroenen aan stukken (met schil) en voeg die toe.
Plaats nu een doek of keukenpapier over de mond van de fles en zet dat vast met elastiek. Als je een dop voor de fles hebt dan is dat ook goed. We laten de bloesem nu 3 dagen trekken. Elke dag minstens 3 keer flink schudden (hand op de mond van de fles).


Na drie dagen zeven we de vloeistof met een keukenzeef, door een nylonkous of door een trechter met een kaasdoek erin. We meten nu hoeveel sap we hebben. Voor elke liter sap voegen we nu 1 zakje vanillesuiker en 1 kilo gewone suiker toe. En dan brengen we het sap zachtjes aan de kook. We laten het ongeveer 10 minuten doorsudderen en gieten het dan in schoongemaakte en gesteriliseerde flessen. Wachten tot de siroop is afgekoeld, en hij is klaar voor gebruik.

De siroop is rijk aan suiker en dat is een geweldig conserveer middel. Daarnaast is de siroop natuurlijk heet in de flessen gegoten. Met andere woorden we kunnen deze siroop heel lang buiten de koelkast bewaren. Echter als een fles is aangebroken zou ik hem daarna wel in de kloelkast bewaren.

Gebruikstoepassingen van vlierbessen siroop:

Vlierbessen siroop is natuurlijk heerlijk met een ijsklontje en aangelengd met water als verfrissende zomerdrank.
Maar de siroop is ook uitstekend te mengen met koude melk. Ook doet de siroop het erg goed in de hangop of yogurt als toetje.
Mengen we de siroop met melk en vanille ijs dan heb je een heerlijke milkshake.
Je kunt de siroop gebruiken om een droge witte wijn in het glas aan te zoeten.
En je kunt er (mits je een ijsmachine hebt zoals ik) met wat melk, slagroom en eiwit heerlijk ijs van maken.

Siroop is geen wijn !!!

Natuurlijk is dit een wijnmakers web-log. En is er dus een vervolg op het maken van siroop.
We kunnen natuurlijk ook wijn maken van de vlierboesem.

We kunnen twee wegen volgen. De eerste weg is dat we vlierbloesem siroop maken zoals hierboven beschreven. Deze siroop lengen we weer aan met water. We voegen vrij veel (3 x de normale dosis) gistvoeding toe en een giststarter. Ook voeg je bananensap of witte rozijnen toe om de wijn body te geven. Als laatste brengen we de zuurgraad op peil en zetten de most aan het gisten.

De andere weg is het recept te volgen tot het zeven van de vloeistof. We hebben nu een smakelijk sap maar zonder body. We voegen dan gistvoeding en sulfiet toe. Vervolgens meten we hoeveel wijn we willen maken en voegen aan de hand van deze berekening suiker toe. We zuren de most aan tot een zuurgraad van 6 of 7 en voegen rozijnen of bananensap toe voor body.

Beide methoden hebben hun voordelen, maar de eerste methode (wijn van siroop) heeft als bijkomend voordeel dat je de wijn kunt maken wanneer het jouw uitkomt.

Luc Volders Copyright 2007 Geen deel van deze publicatie en of foto's mogen worden gekopieerd in geschreven of electronische vorm zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.