zondag 27 mei 2007

Open deur dagen bij Brouwland

Rond het pinksterweekeinde houdt de Firma Brouwland (www.brouwland.com) in Belgie altijd open dag. Vorig jaar was ik daar voor het eerst en dat was goed bevallen ondanks de afstand. Daarom had ik op het forum www.bibere.com een oproep gedaan om elkaar eens tijdens de open dagen te ontmoeten. Zaterdag 26 mei leek de aangewezen dag daarvoor.

Om 8 uur s'ochtends gingen we van huis maar wegens enige wegopbrekingen waren was pas rond 11 uur in Brouwland. De parkeerplaats stond al aardig vol. Eerst natuurlijk rondgekeken en de benodigde dingen aangeschaft. Brouwland is voor de wijn en bierbrouwer een waar luilekkerland.Er is een speciale koeling voor de gisten en enzymen.Er waren demonstraties van onder andere kaasmaken,en van een professionele appelpers.In een speciale ruimte werden doorlopend lezingen gehouden die door klinkende namen uit de Nederlandse wijnmakers wereld worden gehouden bijvoorbeeld Jan van Schaik en William Beeckman. De lezingen zijn gratis toegankelijk voor bezoekers.Daarnaast waren er ook nog stands van bierbrouwersgilden, de firma Erbsloh die een wijnproeverij had van een verrukkelijke kersen wijn en een bosbessen wijn waarbij de wijnen met en zonder toegevoegde tanninen te proeven waren. Wyeast stond er met hun biergisten en voor de rest was er te veel te zien om op te noemen.

Op verzoek van een van de leden van het Forum (Francois: zeg maar Frans) had Brouwland op de bovenverdieping van hun winkel een dubbele tafel vrijgehouden voor de gebruikers van het forum.
Aangezien de gebruikers elkaar konden herkennen aan de naambordjes die Herman had ontworpen en op het web gezet hadden we elkaar vrij vlot gevonden.
Natuurlijk kwamen de flessen wijn snel ter tafel en hebben we naast elkaar ook met elkaars wijnen kunnen kennismaken.Alle lof voor de verrukkelijke appel-perzik wijn van Francois (zeg maar Frans) die bij iedereen goed in de smaak viel. Marcel bracht een frisse wijn van Phoenix druiven mee en ikzelf had kiwi, pruimen en vlierbessen wijnen bij me. Aangezien de meesten van ons moesten autorijden bleef het bij bodempjes proeven. Maar de flessen werden uitgewisseld en mee naar huis genomen.

Buiten het proeven werden er ook ervaringen uitgewisseld, en ondanks het feit dat wij elkaar voor het eerst ontmoetten klikte het meteen en was het reuze gezellig.

De opkomst van forumleden was beperkt, en dat kwam natuurlijk ook doordat het allemaal erg onofficieel was en buiten een tafelkaart en naamkaartjes (bedankt Herman) niet echt georganiseerd. Afspraken om het volgend jaar proberen beter te organiseren waren snel gemaakt alsmede het idee om eens een keer een bijeenkomst op een camping o.i.d. te organiseren zodat we kunnen blijven slapen en eventueel een barbecue organiseren.

Hier zie je hoe Frans de eer van het Forum hoog houdt terwijl Els op de achtergrond nog een flesje opent.Als laatste wil ik nog mijn dank uitspreken aan de firma Brouwland die onze eerste ontmoeting mogelijk heeft gemaakt door welwillend een tafel voor de forum leden te reserveren en aan Bart Mortelmans die het forum beheert en ondanks dat hij er zelf niet bij was zijn toestemming gaf om de naam van het forum te gebruiken.

Luc Volders