zaterdag 10 mei 2008

Vlierbloesemwijn / Elderflower wine

Scroll down for the English version

De vlier staat hier in de omgeving van Rotterdam weer bijna volop in bloei.



En als de vlier eenmaal volop bloeit, dan ruik je overal waar je er langs fietst of loopt de frisse zoete geur die de vlier de wereld in stuurt.

In mijn weblog van mei 5 vorig jaar beschreef ik hoe je van deze bloesem een heerlijke siroop kunt maken. Ik heb nog nooit iemand gehoord die deze siroop niet lekker vond. En gezien het aantal reacties dat ik op het web-log kreeg weet ik dat er velen zijn die de siroop afgelopen jaar hebben gemaakt. Graag verwijs ik je voor het complete verhaal terug door op deze link te klikken: Een hemelse drank

Maar ik wil natuurlijk ook graag wijn van deze bloesem maken. Nou heb ik dat nog nooit rechtstreeks gedaan en kan je hier dus ook geen beproefd recept geven. Ik ga er dit jaar voor het eerst mee aan de slag en kom daar dan volgend jaar op terug, dat beloof ik je.

Ondertussen is het toch mogelijk om met de basis die we hebben een meer dan voortreffelijke wijn te maken.

De basis die we hebben is natuurlijk het beproefde recept van de vlierbloesem siroop. Ik heb van deze siroop op het einde van afgelopen jaar wijn gemaakt. In februari is de wijn gebotteld en hij is net zo geweldig als de siroop, en meer als de moeite waard om te maken. Ik wil je het recept dan ook graag geven.

Met andere woorden, kijk in het archief naar het log van vorig jaar. Maak vlierbessen siroop. En doe je zelf een plezier en maak zo veel je kunt. De toepassingen zijn eindeloos en je kunt er ook nog een lekkere wijn mee maken !!!!!

Ik had 5 liter gemaakt, maar maak zelf gerust meer. Om 10 liter te maken kun je de ingredienten gewoon verdubbelen.

Aangezien we van de siroop uitgaan is het recept heel eenvoudig.

Ik wilde een frisse zomerwijn maken van 11%.
Om 1% alcohol te krijgen heeft de gist 18 gram suiker nodig.
Om 11% alcohol te krijgen heb je dus 11 x 18 gram = 198 gram suiker per liter nodig.
Voor 5 liter is dat dan 990 gram. Afgerond 1 kilo.

In het recept voor de vlierbloesem siroop kun je zien dat er op 1 liter vlierbloesemthee 1 kilo suiker werd toegevoegd. Nu weten we uit de literatuur en ervaring dat 1 liter water en 1 kilo suiker samen 1,6 liter is.

Voor onze 5 liter wijn hebben we 1 kilo suiker nodig. Met andere woorden 1,6 liter siroop.
We voegen hier 2,5 liter water aan toe om het volume in onze fles op 4 liter te brengen. Ook brengen we de zuurgraad op pijl. Ik wil een zuurgraad van rond de 6 gram per liter hebben. Voeg daarom ongeveer 30 gram zuur toe. Als je het hebt een mix van appelzuur, wijnsteenzuur en citroenzuur. Mocht je dat niet in huis hebben dan volstaat het om enkel citroenzuur toe te voegen.

Uiteraard voeg je ook gistvoeding toe.

Aangezien we van siroop uitgaan is het niet perse noodzakelijk om sulfiet toe te voegen. maar om besmetting van je wijn te voorkomen kun je een kwart gram sulfiet aan je most toevoegen (per 5 liter natuurlijk). In mijn most had ik geen pecto enzymen en geen sulfiet toegevoegd. Maar na mijn ramp met de bedorven paardenbloemen-most ( KLIK HIER) raad ik je aan om hierin je eigen keuze te maken.

Alles goed roeren zodat de zuren en gistvoeding goed zijn opgelost en er wat zuurstof in de most komt. Dan kan de gist erbij. Normaal maak ik altijd een giststarter, maar in dit geval heb ik de gist op de most zelf gesprenkeld. Het waterslot kan meteen op de fles. Als je wil kun je de fles de eerste 2 a 3 dagen afdekken met een keukenpapier zodat er zuurstof bijkan, en daarna pas het waterslot eropzetten.

Na 1 week als de heftige gisting wat heeft afgenomen kun je het water aanvullen tot 5 liter.

Na 5 weken was bij mij wijn uitgegist.

In de achtste week heb ik er een kop hele sterke thee bij gedaan, zodat er tannine in de wijn kwam. Dit kun je natuurlijk ook wat eerder doen, bijvoorbeeld meteen als de wijn is uitgegist. Je kunt natuurlijk ook tannine poeder toevoegen in plaats van thee. kijk op de verpakking voor de dosis. De tiende week was hij helemaal helder en heb ik hem gebotteld.

Tijdens het bottelen natuurlijk even geproefd. Werkelijk overheerlijk.
De wijn ligt nu te wachten op de zwoele lente of zomer avonden.

Als je de wijn nu gaat maken (wat ik je zeker aanraad) dan kun je hem dus nog deze zomer drinken !!!!


Luc Volders

Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.












The elders are starting to bloom again.



Each time you pass an elder bush you will smell the fresh-sweet joy that the elder sends into this world.

My web-log entry of may 5 last year described how to make a really enjoyable syrup from the elder blossom. I have never heard anyone who did not love this syrup. And from the reactions I have got I know there are many who have made the syrup tyhemselves.

As my last years entry was just in Dutch I will give you here a short description on how to make elder-syrup. If you want to see the last years entry CLICK HERE

Recipe for elder syrup:

- Pick only the sweet smelling screens
- Pick as many as possible.
- Pick the white flowers from the screens and
ommit the green parts as much as possible.
- Pour fresh water on the screens.
- Use 1 liter water for 10 screens (preferably more,
the more screens the stronger the taste)
- add 1 peeled sliced lemon per liter water
- Let it soak for 3 days.

After 3 days.

- Sieve the water and measure it.
- For each liter 'tea' add 1 sachet (5 grams) vanilla sugar
- For each liter 'tea' add 1 kilo sugar
- Bring to boil and let simmer for 10 minutes.
- Pour warm in glass or pet bottles.

So now I want to make wine from the blossom. As I have never did this before I can not give you a recipe. I am going to experiment and will bring you some decent recipes next year. That is a promise.

Nevertheless it is possible to make a fresh white wine from the product we have at hand.

I am talking off course about making wine from the syrup. At the end of last year I made wine from the elder syrup I made in may last year. Last february the wine was bottled and was really good. It is worth the effort and I am glad to present the recipe to you.

I made 5 liter. Do not hestitate to make more. If you want to make 10 liter, just double the amounts I present here.

As we make wine from syrup, the procedure is simple.

I wanted to make a fresh summer wine of 11%.
To make 1% alcohol, yeast need 18 gram sugar.
To make 11% alcohol yeast will therfore need 11 x 18 gram = 198 gram per liter.
For 5 liter that makes 5 x 198 = 990 grams. Rounded 1 kilo sugar.

Looking at the recipe for the elder-syrup you will have noticed that to each liter water 1 kilo sugar was added. Now we know that 1 liter water mixed with 1 kilo sugar will have a total volume of 1,6 liter.

In our recipe we need 1 kilo sugar so that is 1,6 liter elder-syrup. Add to this 2,5 liter water to bring the volume in the carboy to about 4 liter.

Next we will bring the acid up to level. I wanted an acidity of 6 gram per liter so had to add about 30 grams of acid. When available use a blend of malic acid, tartaric acid and citric acid. When not available just citric acid will do.

Needless to say to add nutrients as flowers do not provide for any.

It will not be necessary to add pectic enzymes as we are not using fresh fruit. It is also not needed to add sulphite. To prevent contamination however you could add 1/4 gram sulphite to the must. In my wine I did not add pectic enzymes nor did I add sulphite. But after my disaster with the dandelion must (click here) I urge you to decide for yourself wether or not to use sulphites.

Now stirr well to dissolve the acid and nutrients and add some oxygen to the must. Next pitch the yeast. Usually I make a yeast starter but this time I just pitched the yeast onto the must. You can put the airlock immediately on. Or you might cover the carboy with a cloth for the first few adays to add some oxygen to the must, and then add the waterlock.

After about a few days when the furious fermentation has stopped you can add the remaining water.

My wine stopped fermenting after 5 weeks.

In week 8 I added a cup of very strong tea, to introduce some tannins. You could do this right at the end for fermentation to speed up things a little. Or you might prefer tannin powder (look at the packaging for the dose). In week 10 the wine was completely clear and ready, so I bottled it.

During bottling I tasted a glass or two and the wine was really delicious. It is now ready and waiting for the summer evenings.

So mmake this wine now (I really recommend it) and you can enjoy it already this summer. This wine can be consumed young.


Luc Volders

Copyright 2008
No part of this text or pictures may be used in other publications
(including web-pages, forums and printed text) without written permission
from the author.