vrijdag 23 mei 2008

Klaar voor de Zomer / Ready for summer

Scroll down for the English version

De zomer komt er aan en dan hebben we meestal behoefte aan een frisse lichte wijn die je lekker kunt wegslobberen op zwoele zomeravonden in de tuin of tijdens een pick-nic.

Ik ga je hier het perfecte recept geven voor een eenvoudig te maken witte zoete wijn. Een wijn die bovendien nog snel klaar is ook zodat je hem deze zomer nog kunt drinken als je hem nu maakt !!!!

Benodigdheden:
- Pakken sap van de Aldi: Appel-Perzik light
- Suiker
- Citroenzuur
- Gistvoeding
- Gist

Je kunt zo veel maken als je wil van dit recept, daar de voorraad van de Aldi niet snel uitverkocht zal raken en dit sap geen seizoensartikel of tijdelijke aanbieding is.

Dag 1:
Maak een giststarter van het Appel-perzik Light sap. Neem hiervoor 1 pak sap (1,5 liter) voeg daar 180 gram suiker aan toe, 2 gram gistvoeding en 2 gram citroenzuur. Los de suiker in het koele sap op. Let op: niet koken of verhitten !!
Als de ingredienten zijn opgelost voeg je de gist toe. Doe geen waterslot of andere stopper op de fles waar de starter in zit. Er moet zuurstof bij komen dus sluit de fles af met een keuken papiertje vastgezet met een elastiek.
Laat de giststarter 1 dag op gang komen.

Dag 2:
Meet hoeveel liter sap je gaat gebruiken. Voeg PER LITER het volgende toe:
- 220 gram suiker
- 0,5 gram citroenzuur
- 1 gram gistvoeding.

Los de ingredienten op in het sap en voeg daarna de giststarter toe.

Doe de eerste paar dagen nog geen waterslot op je fles of gistington, maar dek de gistende most af met een doek of keukenpapier zodat er wat zuurstof bij kan komen hetgeen de gisting ten goede komt. Na 2 tot 3 dagen plaats je het waterslot.

Na een paar dagen tot weken is het sap uitgegist. Hevel de wijn dan van het sediment en vul aan met hetzelfde sap uit pakken.
Laat dan nog een tijd staan totdat de wijn helemaal helder is. Dan kan hij gebotteld worden.

Je hebt dan een heerlijke frisse zoete Appel-perzik wijn. Koel drinken op een zwoele zomeravond in de tuin of tijdens een pick-nic en succes verzekerd.



De eerste keer maakte ik 5 liter als test van deze wijn. Hij beviel zo dat ik er meteen 25 liter achteraan maakte !!!! En volgend jaar maak ik hem gegarandeerd weer.
Op het pinksterweekeinde hebben de leden van het bibere forum deze wijn geproefd en de meningen waren onverdeeld positief !!!!!

Opmerkingen:
- Het sap van de Aldi heeft zelf wel wat suiker waardoor je een zoete
wijn overhoudt.
- Het sap Appel-perzik light bevat aspertaam waar sommigen alergisch voor kunnen zijn. Houdt daar rekening mee.
- Ook deze wijn kan uitstekend gemaakt worden als een ballonwijn !!!!

Luc Volders

Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.










I was going to publish a recipe here that is perfect for the hot summer evenings or during pick-nics.

But then it occurred to me that the ingredient that is needed is not available in the English speaking countries.

It involves store bought juice from the Aldi Chain of shops.

Now Aldi-originating in Germany has split in two distribution chains: Aldi North and Aldi South. And strange enough the netherlands and belgium belong to Aldi North and the United kingdom and Ireland to Aldi South. The products unfortunately differ for each distribution chain. So unfortunately no english entry for my web-log this time.

But I have another great summer-wine coming up so keep checking this log !!!!

Luc Volders

Copyright 2008
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.