zaterdag 14 mei 2011

Wijkgaard

Scroll down for the English version

Voordat ik met het eigenlijke verhaal begin:

GA NAAR BUITEN, GA VLIER PLUKKEN !!!!

De vlier staat volop in bloei en ik heb al veel schermen geplukt. Vlierbloesemwijn is werkelijk verrukkelijk en ook vlierbloesem siroop is werkelijk geweldig. Klik hier voor het recept van vlierbessenwijn en hier voor het recept voor de siroop.
Op dit moment staat er bij mij al 30 liter vlierbloesemwijn te gisten !!!

De Wijkgaard

Naast de Betuwelijn maar verscholen tussen de appel- en kersenboomgaarden ligt het kleine dorpje Meteren naast Geldermalsen.
En in Meteren is er al lang een gespecialiseerde winkel in wijnmakers benodigdheden: de Wijkgaard.
De naam is gekozen met een knipoog naar het woord wijngaard en naar de naam van de eigenaar: Rene van Wijk.

Op zoek naar wijnmakers spullen kwam ik een aantal jaren geleden toevallig bij Rene terecht.

Eigenlijk was het niet helemaal toevallig. Ik leid nogal een druk leven en mijn weekeinden zijn vaak bezet. De winkel van Rene is al jaren op dinsdagavond open. En dat geeft mij mooi de gelegenheid om op een andere dag dan in mijn drukke weekeinden mijn wijnmakers benodigdheden in te kopen. Ik kom dus regelmatig in de Wijkgaard.

Naast het feit dat Rene een uitgebreid assortiment en een uitgebreide kennis in huis heeft, is het ook nog een ontzettend aardige man.

Na jaren was het tijd om de winkel grondig te renoveren. De renovatie heeft een lange tijd geduurt, en opeens kreeg ik een uitnodiging in mijn bus. Afgelopen zaterdag 7 mei was de officiele opening van de nieuwe winkel. Ik besloot om er een bezoek te brengen.

De winkel was inderdaad grondig verbouwd. Eigenlijk was de oude winkel gewoon tegen de vlakte gegaan en was er een nieuw pand herrezen op de oude fundamenten.

Rene heeft het grootste deel van de verbouwing zelf gedaan, en alle lof hiervoor want de winkel ziet er fantastisch uit.
Beneden rekken met allerlei materiaal dat je als wijnmaker, likeurmaker of bierbrouwer nodig kunt hebben.En aan het einde van de winkel een hoekje met persen, malers en kurkers. Een speciale afgesloten ruimte die als koeling dienstdoet completeerd het geheel.

Beneden worden ook de workshops gegeven in bierbrouwen, wijnmaken en likeur maken. Een groot scherm met een beamer ontbreken dan ook niet.

Op de bovenverdieping een fantastische ruimte waar wijn gemaakt wordt en bier gebrouwen.Er stonden maar liefst 5 vaten van elk 100 liter bier te gisten.

Rene heeft een heel doeltreffend maar simpel waterslot voor al die vaten gemaakt.


Het waterslot bestaat uit een grote ton met een sulfietoplossing waar de slangen uit de gistingsvaten in uitmonden. Een extra slang dient als afvoer en gaat gewoon door het dak naar buiten. Simpel maar heel effectief.

Er zijn in Nederland niet zo heel veel gespecialiseerde wijnmakers winkels meer. En het is raadzaam om die winkels te steunen als we onze hobby levendig willen houden. Woon je in midden-nederland dan is de winkel van Rene een uitstekende keuze voor de aanschaf van je materialen of ingredienten.

De Wijkgaard
Dorpsstraat 30
4194 TD Meteren
0345-576391

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 - 12.30 uur.
Koopavond op dinsdag 19.00 - 21.00 uur.


Verwijzingen in dit verhaal:
- Vlierbloesemwijn
- Vlierbloesem siroop
- Website van de WijkgaardLuc Volders

Copyright 2011
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.

GO OUTSIDE !!!
START HARVESTING ELDERFLOWERS !!!!

The elders are blossomming over here and I do urge you to go out and harvest elderflowers.

Elderflowers make a really deliscious wine (click here for the recipe) and a lovely syrup (click here for the recipe).

In the Dutch section above I describe a visit to a Dutch winemaking shop. Not something you might be interested in as it is really a Dutch affair.

So till next time.

And, start making elderflower wine and syrup. Really do so.
I already have 30 liter elderflower wine fermenting !!!

Luc Volders

Copyright 2011
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.