Scroll down for the English version
In mijn voorlaatste wijnmaker web-log artikel beschreef ik de zoektocht naar het maken van prik-limonade. De zoektocht was gelukt. (Klik hier voor het verhaal.)
Het enige dat nog ontbrak was een efficiente methode gevonden worden om de ingredienten in de fles te kunnen stoppen. Ik had de oplossing al gevonden, maar ik vroeg jullie om ook een oplossing te bedenken en mij deze te mailen.
Ik heb inderdaad vele reacties gekregen en een aantal voorgestelde oplossingen wil ik jullie niet onthouden.
Een idee was om het citroenzuur bij de limonade in de fles te doen, dan het natrium bicarbonaat in de omgekeerde dop van de fles te doen. Dan draai je de dop om terwijl je hem op de fles plaatst en draait hem vast.
Nadeel van deze methode is dat er ongetwijfeld wat natrium bicarbonaat verspild zal worden.
Een ander idee dat ik ontving was gebaseerd op het voorgaande maar ging een stapje verder.
Het voorstel was het natrium bicarbonaat in de dop te doen en dan een stukje papier op de dop te leggen. Je kunt dan de dop omdraaien zonder dat het natrium bicarbonaat eruitvalt. Dan zet je de dop op de fles en trekt het papier ertussenuit. Je kunt dan de dop vastdraaien.
Een aantal van jullie kwam met hetzelfde idee, maar gebruikten plastic.
Creatief gevonden maar door het papier tussen de dop en de fles weg te trekken komt er ook weer natrium bicarbonaat mee.
Een ander voorstel was om van het natrium bicarbonaat blokken te persen die je dan in de fles kon laten vallen. Doordat het blokken zijn is de oppervlakte kleiner en zal het natrium bicarbonaat niet snel reageren met het citroenzuur dat dan al in de fles moet zijn.
Deze oplossing benaderd mijn eigen gevonden oplossing aardig, maar hoe pers je het natrium bicarbonaat tot blokken. Of wat moet je er aan toe voegen om het te 'lijmen'.
Een andere lezer van dit weblog kwam op het idee om het natrium bicarbonaat met gelatine
te gaan vermengen. De op deze manier gevormde gelei kan dan in de limonade worden gedumpt
zonder dat er meteen een reactie plaatsvindt.
Ook hier kleven wat nadelen aan. In de eerste plaats zal het lang duren voordat de gelatine oplost in het water. En verder weet ik niet zo zeker of ik wel gelatine in mijn limonade wil......
Een lezer: Jeff uit Amerika kwam op hetzelfde idee als ik had, maar deed het net iets anders waardoor zijn
oplossing iets minder handig is. Hier kom ik aan het einde nog even op terug.
De oplossing voor dit probleem is echt heel simpel !!!!
Weeg 6 gram natrium-bi-carbonaat af en los dat op in een beetje water.
Doe deze oplossing in de diepvries. Het beste werkt het als je deze oplossing in zakjes doet die bedoeld zijn voor het maken van ijsklontjes.
Laat de oplossing minstens 1 nacht bevriezen.
Beter is het om de zakjes enkele nachten te laten liggen zodat de oplossing echt kei-hard is geworden.
Neem nu een lege pet-fles en maak daar je limonade in. Zorg dat de fles bijna vol is. Hoe voller ze is des te beter de CO2 in de limonade zal oplossen en je echte priklimonade zal krijgen.
Weeg nu 6 gram citroenzuur af, en leg dat op een papiertje.
Haal nu de zakjes met de bevroren natrium-bi-carbonaat uit de vriezer. De klonten zullen werkelijk kei-hard zijn. Leg ze op een plank en sla de klontjes kapot met een hamer.
Doe nu de afgewogen citroenzuur in de fles limonade en gooi er meteen de stukgeslagen klonten bij.
Omdat het citroenzuur nog niet is opgelost en de natrium-bi-carbonaat is bevroren zullen ze niet meteen met elkaar gaan raegeren en hebben we dus rustig de tijd om alle bevroren stukjes in de fles te doen.
Draai dan de dop op de fles en je zult zien dat er langzaam CO2 gas gaat ontstaan.
Dit gas zal omdat de fles vol is in de limonade oplossen.
Laat de fles minstens 1 nacht staan.
Je hebt nu een heerlijke prik-limonade.
Nu kunnen we door met de volgende stap: het maken van een schuimwijn !!!
De Ingredienten.
Voor een halve liter limonade gebruik je:
6 gram citroenzuur
6 gram natrium-bi-carbonaat
Natrium bicarbonaat kun je bij wijnmakers-benodigdheden winkels kopen. Het is ook bij de drogist te koop onder de naam zuiveringszout, maar dan is het duurder. In frankrijk kun je het in groot-verpakkingen kopen in de supermarkten. Het staat daar vaak in de schappen bij het zout en heet dan Bicarbonate de Sodium.
Citroenzuur hebben we als wijnmakers natuurlijk gewoon in huis. Maar appelzuur of wijnsteenzuur kunnen net zo goed gebruikt worden. Bij gebrek aan al deze zuren kun je natuurlijk ook citroensap gebruiken.
Limonade maak je van siroop. Vlierbloesem en rozensiroop zijn beide uitstekend te gebruiken en de recepten ervoor vindt je op dit web-log op de volgende pagina's:
Vlierbloesem siroop.
Rozen siroop
Geniet van de zomer met een sprankelend drankje !!!!!
En wat had Jeff dan verzonnen ????
Zoals beloofd, aan het begin, zou ik nog even terugkomen op wat Jeff had verzonnen.
Jeff gebruikte de zelfde metode als ik: bevriezen. Alleen hij wilde het citroenzuur bevriezen.
Het nadeel hiervan is dat de meeste limonade al van nature een bepaalde zuurheid heeft. Hierdoor zal het natrium bicarbonaat meteen met het zuur in de limonade zelf gaan reageren.
Toch mijn compliment voor zijn oplossing die aardig in de buurt kwam !!!
Slotwoord.
Ik was aangenaam verrast door het aantal reacties dat op mijn oproep kwam.
Heb je zelf ideetjes of onderwerpen die je graag behandeld of onderzocht
zou willen zien, aarzel dan niet om mij een email te sturen.
Dat kan door een mailtje te sturen naar: lvolders@gmail.com
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
In one of my previous web-log entries I wrote about the quest for making a sparkling lemonade. The quest succeeded. (click here for that story)
The only thing that lacked was an efficient method to put the ingredients into the bottle. I already had found it but asked you to experiment yourself and e-mail your self-found solutions.
And indeed I received many reactions and I am not keeping them from you. Maybe you recognise your own send-in solution here.
Several of you suggested to put the citric acid in the bottle. Then put the cap upside down on the table and fill it with Sodium-bi-carbonate. Then turn the cap around while screwing it on the bottle.
This is the first thing I myself also tried, but a lot of Sodium-bi-carbonate is wasted using this method. It will fall out of the cap onto the table etc.
Another method suggested was based on the previous one but it involved placing a piece of paper on the cap. This makes it possible to turn the cap around without the Sodium-bi-carbonate falling out of it. You can then place the cap on the bottle and pull the paper out.
A creative solution on which several varieties were proposed like using plastic or household plastic that would tear apart when the cap would be screwed onto the bottle.
Disadvantage is that with the paper variety undoubtfully some Sodium-bi-carbonate would get spilled. And with the household plastic variety some plastic might get into the lemonade which is to be avoided.
And then some of you suggested to press the Sodium-bi-carbonate into lumps or pills. They would have a smaller surface and therfore would not react as fast with the acid. The problem is that Sodium-bi-carbonate can not be pressed by itself. It would need some binding material and nobody suggested what to use, or how to practically perform this.
And then there was a reader who suggested in dissolving the Sodium-bi-carbonate in gelatine.
The gelatine would prevent the Sodium-bi-carbonate to react directly when added to the lemonade.
I foresee two problems with this. First I think it would take a long time before the gelatin would dissolve and the Sodium-bi-carbonate would be released. And second I do not think I would like gelatin in my lemonade.
There was one reader: Jeff from the USA who almost came up with the solution. His solution however had a small flaw. So I will get into this at the end of this essay.
The solution is in reality very simnple !!!!
With a scale measure 6 gram sodium-bi-carbonate and dissolve it in a bit of water. Put this solution in a plastic bag for making ice-cubes and put it overnight in the freezer.
Even better: leave it several days in the freezer so it will be really deep-frozen.
Now take an empty pet-bottle and put your lemonade in. make sure the bottle is almost full. The more lemonade in the bottle, the better the CO2 will disslove in the lemonade and a real soda will be made.
Now measure 6 gram citric acid and put it on a folded piece of paper.
Get the frozen bag with sodium-bi-carbonate from the freezer. The cubes will be really hard. Crush them with a hammer.
Now add the citric acid to the lemonade and immediately add the crushed cubes.
The citric acid will not be dissolved and the sodium-bi-carbonate is frozen. Therefore they will not immediately react and so we have some time to put all the crushed pieces in the bottle.
Put tha cap on and slowly you will see that CO2 bubbles will start to form.
While the bottle is full the gass will dissolve in the lemonade.
Now leave the bottle overnight and you will have a lovely carbonated lemonade.
Next step: sparkling wine !!!!!
The ingredients.
For half a liter lemonade you will need:
- 6 gram citric aid
- 6 gram sodium-bi-carbonate
Sodium-bi-carbonate van be bought at your local home-brew-shop. It can also be bought at the drug-store but likely it will be more expensive. In France it is sold in large packaging in supermarkets. It is found on the shelves with salt and is called Bicarbonate the Sodium.
Citric acid is an ingredient most winemakers will have in stock. Malic acid or tartaric acid can be used instead. When all of these are lacking lemon juice can be used.
Lemonade is made from syrup. Elderblossom syrup and rose syrup both can be used and you can find recipes for these on these web-log entries:
Elderberry Syrup
Rose Syrup
Enjoy the summer with a sparkling beverage !!!!
And how about Jeff ???
I promised you to get back to Jeff's solution in the beginning. Well Jeff indeed suggested the freezing method. But he suggested to freeze a solution of water the citric acid. This is indeed close to what I did but there is a small flaw.
It involves putting the Sodium-bi-carbonate into the bottle and then adding the frozen citric-acid solution.
The problem is that lemonade is an acidic beverage from itself. So the Sodium-bi-carbonate will react with the acids that are already present in the lemonade even before you will add the frozen citric-acid solution.
But nevertheless well done Jeff !!! You really were close.
I was certainly pleased that this web-log entry generated so many responses.
So if you have any ideas or things you would like me to investigate, do not hesitate
to e-mail me: lvolders@gmail.com
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.