Scroll down for the English version
De zomer komt er aan en dan hebben we meestal behoefte aan een frisse lichte wijn die je lekker kunt wegslobberen op zwoele zomeravonden in de tuin of tijdens een pick-nic.
Ik ga je hier het perfecte recept geven voor een eenvoudig te maken witte zoete wijn. Een wijn die bovendien nog snel klaar is ook zodat je hem deze zomer nog kunt drinken als je hem nu maakt !!!!
Benodigdheden:
- Pakken sap van de Aldi: Appel-Perzik light
- Suiker
- Citroenzuur
- Gistvoeding
- Gist
Je kunt zo veel maken als je wil van dit recept, daar de voorraad van de Aldi niet snel uitverkocht zal raken en dit sap geen seizoensartikel of tijdelijke aanbieding is.
Dag 1:
Maak een giststarter van het Appel-perzik Light sap. Neem hiervoor 1 pak sap (1,5 liter) voeg daar 180 gram suiker aan toe, 2 gram gistvoeding en 2 gram citroenzuur. Los de suiker in het koele sap op. Let op: niet koken of verhitten !!
Als de ingredienten zijn opgelost voeg je de gist toe. Doe geen waterslot of andere stopper op de fles waar de starter in zit. Er moet zuurstof bij komen dus sluit de fles af met een keuken papiertje vastgezet met een elastiek.
Laat de giststarter 1 dag op gang komen.
Dag 2:
Meet hoeveel liter sap je gaat gebruiken. Voeg PER LITER het volgende toe:
- 220 gram suiker
- 0,5 gram citroenzuur
- 1 gram gistvoeding.
Los de ingredienten op in het sap en voeg daarna de giststarter toe.
Doe de eerste paar dagen nog geen waterslot op je fles of gistington, maar dek de gistende most af met een doek of keukenpapier zodat er wat zuurstof bij kan komen hetgeen de gisting ten goede komt. Na 2 tot 3 dagen plaats je het waterslot.
Na een paar dagen tot weken is het sap uitgegist. Hevel de wijn dan van het sediment en vul aan met hetzelfde sap uit pakken.
Laat dan nog een tijd staan totdat de wijn helemaal helder is. Dan kan hij gebotteld worden.
Je hebt dan een heerlijke frisse zoete Appel-perzik wijn. Koel drinken op een zwoele zomeravond in de tuin of tijdens een pick-nic en succes verzekerd.
De eerste keer maakte ik 5 liter als test van deze wijn. Hij beviel zo dat ik er meteen 25 liter achteraan maakte !!!! En volgend jaar maak ik hem gegarandeerd weer.
Op het pinksterweekeinde hebben de leden van het bibere forum deze wijn geproefd en de meningen waren onverdeeld positief !!!!!
Opmerkingen:
- Het sap van de Aldi heeft zelf wel wat suiker waardoor je een zoete
wijn overhoudt.
- Het sap Appel-perzik light bevat aspertaam waar sommigen alergisch voor kunnen zijn. Houdt daar rekening mee.
- Ook deze wijn kan uitstekend gemaakt worden als een ballonwijn !!!!
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
I was going to publish a recipe here that is perfect for the hot summer evenings or during pick-nics.
But then it occurred to me that the ingredient that is needed is not available in the English speaking countries.
It involves store bought juice from the Aldi Chain of shops.
Now Aldi-originating in Germany has split in two distribution chains: Aldi North and Aldi South. And strange enough the netherlands and belgium belong to Aldi North and the United kingdom and Ireland to Aldi South. The products unfortunately differ for each distribution chain. So unfortunately no english entry for my web-log this time.
But I have another great summer-wine coming up so keep checking this log !!!!
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.
vrijdag 23 mei 2008
vrijdag 16 mei 2008
Pinksteren / Whitsun
Scroll down for the English version
Voor degenen die het gemist hebben hier even een terugblik op Pinksteren.
Pinksteren is traditioneel de tijd van de Open Deur Dagen van Brouwland in Belgie.
En voor degenen die niet weten wat Brouwland is even een kleine uitleg.
Brouwland is waarschijnlijk de grootste winkel in wijnmakers benodigdheden in Europa. Naast de winkel opereert deze firma ook als groothandel en distributeur voor de meeste winkels in wijnmakers benodigdheden in Nederland en Belgie.
Zo dat is weer genoeg onbetaalde reclame, voor meer informatie klik HIER voor een link naar hun website.
Vorig jaar hebben een aantal leden van het Belgisch/Nederlandse wijnmakers forum Bibere.com elkaar op de Open deur Dagen voor het eerst ontmoet. Iedereen had wijn bij zich, maar er moest ook weer naar huis gereden worden. Dus er kon slechts weinig geproefd worden.
Ik had geopperd dat het wellicht de moeite waard was om een camping te zoeken zodat we wat langer met elkaar konden kennismaken en ook daadwerkelijk van elkaars wijnen konden genieten.
Dit plan werd door een van de forumleden (Rik 60) meteen in werkelijkheid omgezet. Hij zorgde voor een perfecte campingplaats.
Zaterdag middag om 4 uur arriveerden Els en ik op de campingplaats. De andere deelnemers waren er al. Zij hadden er al een fikse bergwandeling opzitten. Na een korte kennismaking met Rik 60 die in werkelijkheid Eric heet en een hernieuwde kennismaking met de andere leden was het tijd voor de Barbecue (waarvoor Frans perfect had gezorgd) en een fikse wijnproeverij.
Het aantal wijnen dat dit weekeinde op tafel kwam was ontelbaar. Iedereen had diverse varieeteiten waarvan de meesten werkelijk tongstrelend waren. Ik noem er een paar:
Boskoopsglorie met Framboos, Appel-Perzik, Appelwijn, Lychee wijn, Bloedsinaasappel wijn, Peterselie wijn, Paardenbloemen wijn, Rozenblaadjes wijn, Notenwijn, Kriekenwijn, Lychee-schuimwijn, Annanas, Aarbeienwijn van jam etc. etc. etc.
De sfeer was werkelijk geweldig. De eigenaar van het huis waarvan de tuin aan onze campingplaats grensde kwam nog langs met fakkels, ijsblokjes en gekoeld water en stelde ruimhartig zijn ijskast beschikbaar om onze wijnen in te koelen.
Zowel zaterdag als Zondagavond hebben we tot in de vroege uurtjes van elkaars gezelschap en wijnen genoten. Een (in mijn ogen) unieke gebeurtenis daar de meesten elkaar alleen kennen via mail-contact op het forum.
Zondag hebben we een bezoek aan Brouwland gebracht.
Overzicht
Koelkast met gisten en
enzymen
En we hebben s'middags heerlijk gegeten in een nabijgelegen restaurant. Uiteraard hielp het fantastische weer ook bij het verhogen van de algemene feestvreugde.
Zowel Els als ik hebben genoten en ons meteen weer opgegeven voor volgend jaar. Dat hebben trouwens alle aanwezigen gedaan.
Een uitgebreid verslag kun je lezen op het forum zelf door deze link te volgen:
http://forum.bibere.com/viewtopic.php?t=203&sid=37c68a887e0a43e227b624334144d9bd
Ik wil hier nogmaals mijn dank uitspreken aan Rik60 die de campingplaats belangenloos voor ons geregeld had. En ik wil forumdeelnemers Eric, Frans, Herman, Roger en hun dames nogmaals bedanken voor een fantastisch weekeinde.
Volgend jaar weer jongens, ik kan nauwelijks het geduld opbrengen.....
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
Herebye I want to memorise last withsun (10,11 and 12 may). Whitsun is traditionally the days that Brouwland in Belgium have their so-called Open-Door Days. For those that are not familiar with Brouwland I will gove a brief explantion.
Brouwland is as far as I know the biggest Winemaking supplies shop in Europe. Not only do they have a well assorted shop where everything is in stock but they also act as a distributor and wholesale for most european shops. Further they have a mail-order department.
That is it for free advertisement. Click HERE for a link to their website.
Last year several members of the Belgium/Dutch winemaker forum Bibere.com met at brouwland for the first time. Everybody brought some wine along but as most had to drive home again there was not much tasting possible.
So I launched the idea to search for a camping site so we could meet for a longer time and do some serious tasting.
This plan was realised by one of the forum members (Rik 60). He arranged a perfect camping site.
Saturday Els and I arrived at the camping site. The other participants were already there. They already had climbed one of the local mountains (Mont Tris) Then it was barbeque and tasting time !!!
The amount of wines that passed this weekend was uncountable. Everyone brought several varieties which were delicious. To mention a few:
Grape-Raspberry, Applewine, Apple-Peach, Lychee, Oranges, Parsley, Dandelion, Rose-Petals, Sparkling Lycheewine, Cherry-wine, Pineapple, Strawberry from jam etc. etc. etc.
De owner of the house adjecent to our camping site joined us and brought garden-torches, icecubes and cool water. He generously put our wines in the fridge so we could taste them cooled.
Saturday and sunday evenings we enjoyed eachothers company and wines. For me a great experience as we only know eachother from email-contact and through the forum.
Sundays we visited Brouwland.
At Brouwland we briefly met Bob and Martina from the Winepress.us forum. We were on a tight schedule and our meeting was therefore brief. Nevertheless it was great to meet them. They were passing on later that day to the Mosel-Valley for some german winetastings.
Here are some pictures from Brouwland:
Refridgerator with yeast
and enzymes
And in the afternoon we dined at a local restaurant. The great summer temperatures added to the general holliday-feeling.
Els and I already enlisted for next years meeting, as did all participants.
I want to express my gratitude to Eric who arranged the camping site and I want to thank all who participated for a great weekend.
Next year again guys, I can hardly wait.
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this text or pictures may be used in other publications
(including web-pages, forums and printed text) without written
permission from the author.
Voor degenen die het gemist hebben hier even een terugblik op Pinksteren.
Pinksteren is traditioneel de tijd van de Open Deur Dagen van Brouwland in Belgie.
En voor degenen die niet weten wat Brouwland is even een kleine uitleg.
Brouwland is waarschijnlijk de grootste winkel in wijnmakers benodigdheden in Europa. Naast de winkel opereert deze firma ook als groothandel en distributeur voor de meeste winkels in wijnmakers benodigdheden in Nederland en Belgie.
Zo dat is weer genoeg onbetaalde reclame, voor meer informatie klik HIER voor een link naar hun website.
Vorig jaar hebben een aantal leden van het Belgisch/Nederlandse wijnmakers forum Bibere.com elkaar op de Open deur Dagen voor het eerst ontmoet. Iedereen had wijn bij zich, maar er moest ook weer naar huis gereden worden. Dus er kon slechts weinig geproefd worden.
Ik had geopperd dat het wellicht de moeite waard was om een camping te zoeken zodat we wat langer met elkaar konden kennismaken en ook daadwerkelijk van elkaars wijnen konden genieten.
Dit plan werd door een van de forumleden (Rik 60) meteen in werkelijkheid omgezet. Hij zorgde voor een perfecte campingplaats.
Zaterdag middag om 4 uur arriveerden Els en ik op de campingplaats. De andere deelnemers waren er al. Zij hadden er al een fikse bergwandeling opzitten. Na een korte kennismaking met Rik 60 die in werkelijkheid Eric heet en een hernieuwde kennismaking met de andere leden was het tijd voor de Barbecue (waarvoor Frans perfect had gezorgd) en een fikse wijnproeverij.
Het aantal wijnen dat dit weekeinde op tafel kwam was ontelbaar. Iedereen had diverse varieeteiten waarvan de meesten werkelijk tongstrelend waren. Ik noem er een paar:
Boskoopsglorie met Framboos, Appel-Perzik, Appelwijn, Lychee wijn, Bloedsinaasappel wijn, Peterselie wijn, Paardenbloemen wijn, Rozenblaadjes wijn, Notenwijn, Kriekenwijn, Lychee-schuimwijn, Annanas, Aarbeienwijn van jam etc. etc. etc.
De sfeer was werkelijk geweldig. De eigenaar van het huis waarvan de tuin aan onze campingplaats grensde kwam nog langs met fakkels, ijsblokjes en gekoeld water en stelde ruimhartig zijn ijskast beschikbaar om onze wijnen in te koelen.
Zowel zaterdag als Zondagavond hebben we tot in de vroege uurtjes van elkaars gezelschap en wijnen genoten. Een (in mijn ogen) unieke gebeurtenis daar de meesten elkaar alleen kennen via mail-contact op het forum.
Zondag hebben we een bezoek aan Brouwland gebracht.
Overzicht
Koelkast met gisten en
enzymen
En we hebben s'middags heerlijk gegeten in een nabijgelegen restaurant. Uiteraard hielp het fantastische weer ook bij het verhogen van de algemene feestvreugde.
Zowel Els als ik hebben genoten en ons meteen weer opgegeven voor volgend jaar. Dat hebben trouwens alle aanwezigen gedaan.
Een uitgebreid verslag kun je lezen op het forum zelf door deze link te volgen:
http://forum.bibere.com/viewtopic.php?t=203&sid=37c68a887e0a43e227b624334144d9bd
Ik wil hier nogmaals mijn dank uitspreken aan Rik60 die de campingplaats belangenloos voor ons geregeld had. En ik wil forumdeelnemers Eric, Frans, Herman, Roger en hun dames nogmaals bedanken voor een fantastisch weekeinde.
Volgend jaar weer jongens, ik kan nauwelijks het geduld opbrengen.....
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
Herebye I want to memorise last withsun (10,11 and 12 may). Whitsun is traditionally the days that Brouwland in Belgium have their so-called Open-Door Days. For those that are not familiar with Brouwland I will gove a brief explantion.
Brouwland is as far as I know the biggest Winemaking supplies shop in Europe. Not only do they have a well assorted shop where everything is in stock but they also act as a distributor and wholesale for most european shops. Further they have a mail-order department.
That is it for free advertisement. Click HERE for a link to their website.
Last year several members of the Belgium/Dutch winemaker forum Bibere.com met at brouwland for the first time. Everybody brought some wine along but as most had to drive home again there was not much tasting possible.
So I launched the idea to search for a camping site so we could meet for a longer time and do some serious tasting.
This plan was realised by one of the forum members (Rik 60). He arranged a perfect camping site.
Saturday Els and I arrived at the camping site. The other participants were already there. They already had climbed one of the local mountains (Mont Tris) Then it was barbeque and tasting time !!!
The amount of wines that passed this weekend was uncountable. Everyone brought several varieties which were delicious. To mention a few:
Grape-Raspberry, Applewine, Apple-Peach, Lychee, Oranges, Parsley, Dandelion, Rose-Petals, Sparkling Lycheewine, Cherry-wine, Pineapple, Strawberry from jam etc. etc. etc.
De owner of the house adjecent to our camping site joined us and brought garden-torches, icecubes and cool water. He generously put our wines in the fridge so we could taste them cooled.
Saturday and sunday evenings we enjoyed eachothers company and wines. For me a great experience as we only know eachother from email-contact and through the forum.
Sundays we visited Brouwland.
At Brouwland we briefly met Bob and Martina from the Winepress.us forum. We were on a tight schedule and our meeting was therefore brief. Nevertheless it was great to meet them. They were passing on later that day to the Mosel-Valley for some german winetastings.
Here are some pictures from Brouwland:
Refridgerator with yeast
and enzymes
And in the afternoon we dined at a local restaurant. The great summer temperatures added to the general holliday-feeling.
Els and I already enlisted for next years meeting, as did all participants.
I want to express my gratitude to Eric who arranged the camping site and I want to thank all who participated for a great weekend.
Next year again guys, I can hardly wait.
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this text or pictures may be used in other publications
(including web-pages, forums and printed text) without written
permission from the author.
zaterdag 10 mei 2008
Vlierbloesemwijn / Elderflower wine
Scroll down for the English version
De vlier staat hier in de omgeving van Rotterdam weer bijna volop in bloei.
En als de vlier eenmaal volop bloeit, dan ruik je overal waar je er langs fietst of loopt de frisse zoete geur die de vlier de wereld in stuurt.
In mijn weblog van mei 5 vorig jaar beschreef ik hoe je van deze bloesem een heerlijke siroop kunt maken. Ik heb nog nooit iemand gehoord die deze siroop niet lekker vond. En gezien het aantal reacties dat ik op het web-log kreeg weet ik dat er velen zijn die de siroop afgelopen jaar hebben gemaakt. Graag verwijs ik je voor het complete verhaal terug door op deze link te klikken: Een hemelse drank
Maar ik wil natuurlijk ook graag wijn van deze bloesem maken. Nou heb ik dat nog nooit rechtstreeks gedaan en kan je hier dus ook geen beproefd recept geven. Ik ga er dit jaar voor het eerst mee aan de slag en kom daar dan volgend jaar op terug, dat beloof ik je.
Ondertussen is het toch mogelijk om met de basis die we hebben een meer dan voortreffelijke wijn te maken.
De basis die we hebben is natuurlijk het beproefde recept van de vlierbloesem siroop. Ik heb van deze siroop op het einde van afgelopen jaar wijn gemaakt. In februari is de wijn gebotteld en hij is net zo geweldig als de siroop, en meer als de moeite waard om te maken. Ik wil je het recept dan ook graag geven.
Met andere woorden, kijk in het archief naar het log van vorig jaar. Maak vlierbessen siroop. En doe je zelf een plezier en maak zo veel je kunt. De toepassingen zijn eindeloos en je kunt er ook nog een lekkere wijn mee maken !!!!!
Ik had 5 liter gemaakt, maar maak zelf gerust meer. Om 10 liter te maken kun je de ingredienten gewoon verdubbelen.
Aangezien we van de siroop uitgaan is het recept heel eenvoudig.
Ik wilde een frisse zomerwijn maken van 11%.
Om 1% alcohol te krijgen heeft de gist 18 gram suiker nodig.
Om 11% alcohol te krijgen heb je dus 11 x 18 gram = 198 gram suiker per liter nodig.
Voor 5 liter is dat dan 990 gram. Afgerond 1 kilo.
In het recept voor de vlierbloesem siroop kun je zien dat er op 1 liter vlierbloesemthee 1 kilo suiker werd toegevoegd. Nu weten we uit de literatuur en ervaring dat 1 liter water en 1 kilo suiker samen 1,6 liter is.
Voor onze 5 liter wijn hebben we 1 kilo suiker nodig. Met andere woorden 1,6 liter siroop.
We voegen hier 2,5 liter water aan toe om het volume in onze fles op 4 liter te brengen. Ook brengen we de zuurgraad op pijl. Ik wil een zuurgraad van rond de 6 gram per liter hebben. Voeg daarom ongeveer 30 gram zuur toe. Als je het hebt een mix van appelzuur, wijnsteenzuur en citroenzuur. Mocht je dat niet in huis hebben dan volstaat het om enkel citroenzuur toe te voegen.
Uiteraard voeg je ook gistvoeding toe.
Aangezien we van siroop uitgaan is het niet perse noodzakelijk om sulfiet toe te voegen. maar om besmetting van je wijn te voorkomen kun je een kwart gram sulfiet aan je most toevoegen (per 5 liter natuurlijk). In mijn most had ik geen pecto enzymen en geen sulfiet toegevoegd. Maar na mijn ramp met de bedorven paardenbloemen-most ( KLIK HIER) raad ik je aan om hierin je eigen keuze te maken.
Alles goed roeren zodat de zuren en gistvoeding goed zijn opgelost en er wat zuurstof in de most komt. Dan kan de gist erbij. Normaal maak ik altijd een giststarter, maar in dit geval heb ik de gist op de most zelf gesprenkeld. Het waterslot kan meteen op de fles. Als je wil kun je de fles de eerste 2 a 3 dagen afdekken met een keukenpapier zodat er zuurstof bijkan, en daarna pas het waterslot eropzetten.
Na 1 week als de heftige gisting wat heeft afgenomen kun je het water aanvullen tot 5 liter.
Na 5 weken was bij mij wijn uitgegist.
In de achtste week heb ik er een kop hele sterke thee bij gedaan, zodat er tannine in de wijn kwam. Dit kun je natuurlijk ook wat eerder doen, bijvoorbeeld meteen als de wijn is uitgegist. Je kunt natuurlijk ook tannine poeder toevoegen in plaats van thee. kijk op de verpakking voor de dosis. De tiende week was hij helemaal helder en heb ik hem gebotteld.
Tijdens het bottelen natuurlijk even geproefd. Werkelijk overheerlijk.
De wijn ligt nu te wachten op de zwoele lente of zomer avonden.
Als je de wijn nu gaat maken (wat ik je zeker aanraad) dan kun je hem dus nog deze zomer drinken !!!!
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
The elders are starting to bloom again.
Each time you pass an elder bush you will smell the fresh-sweet joy that the elder sends into this world.
My web-log entry of may 5 last year described how to make a really enjoyable syrup from the elder blossom. I have never heard anyone who did not love this syrup. And from the reactions I have got I know there are many who have made the syrup tyhemselves.
As my last years entry was just in Dutch I will give you here a short description on how to make elder-syrup. If you want to see the last years entry CLICK HERE
Recipe for elder syrup:
- Pick only the sweet smelling screens
- Pick as many as possible.
- Pick the white flowers from the screens and
ommit the green parts as much as possible.
- Pour fresh water on the screens.
- Use 1 liter water for 10 screens (preferably more,
the more screens the stronger the taste)
- add 1 peeled sliced lemon per liter water
- Let it soak for 3 days.
After 3 days.
- Sieve the water and measure it.
- For each liter 'tea' add 1 sachet (5 grams) vanilla sugar
- For each liter 'tea' add 1 kilo sugar
- Bring to boil and let simmer for 10 minutes.
- Pour warm in glass or pet bottles.
So now I want to make wine from the blossom. As I have never did this before I can not give you a recipe. I am going to experiment and will bring you some decent recipes next year. That is a promise.
Nevertheless it is possible to make a fresh white wine from the product we have at hand.
I am talking off course about making wine from the syrup. At the end of last year I made wine from the elder syrup I made in may last year. Last february the wine was bottled and was really good. It is worth the effort and I am glad to present the recipe to you.
I made 5 liter. Do not hestitate to make more. If you want to make 10 liter, just double the amounts I present here.
As we make wine from syrup, the procedure is simple.
I wanted to make a fresh summer wine of 11%.
To make 1% alcohol, yeast need 18 gram sugar.
To make 11% alcohol yeast will therfore need 11 x 18 gram = 198 gram per liter.
For 5 liter that makes 5 x 198 = 990 grams. Rounded 1 kilo sugar.
Looking at the recipe for the elder-syrup you will have noticed that to each liter water 1 kilo sugar was added. Now we know that 1 liter water mixed with 1 kilo sugar will have a total volume of 1,6 liter.
In our recipe we need 1 kilo sugar so that is 1,6 liter elder-syrup. Add to this 2,5 liter water to bring the volume in the carboy to about 4 liter.
Next we will bring the acid up to level. I wanted an acidity of 6 gram per liter so had to add about 30 grams of acid. When available use a blend of malic acid, tartaric acid and citric acid. When not available just citric acid will do.
Needless to say to add nutrients as flowers do not provide for any.
It will not be necessary to add pectic enzymes as we are not using fresh fruit. It is also not needed to add sulphite. To prevent contamination however you could add 1/4 gram sulphite to the must. In my wine I did not add pectic enzymes nor did I add sulphite. But after my disaster with the dandelion must (click here) I urge you to decide for yourself wether or not to use sulphites.
Now stirr well to dissolve the acid and nutrients and add some oxygen to the must. Next pitch the yeast. Usually I make a yeast starter but this time I just pitched the yeast onto the must. You can put the airlock immediately on. Or you might cover the carboy with a cloth for the first few adays to add some oxygen to the must, and then add the waterlock.
After about a few days when the furious fermentation has stopped you can add the remaining water.
My wine stopped fermenting after 5 weeks.
In week 8 I added a cup of very strong tea, to introduce some tannins. You could do this right at the end for fermentation to speed up things a little. Or you might prefer tannin powder (look at the packaging for the dose). In week 10 the wine was completely clear and ready, so I bottled it.
During bottling I tasted a glass or two and the wine was really delicious. It is now ready and waiting for the summer evenings.
So mmake this wine now (I really recommend it) and you can enjoy it already this summer. This wine can be consumed young.
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this text or pictures may be used in other publications
(including web-pages, forums and printed text) without written permission
from the author.
De vlier staat hier in de omgeving van Rotterdam weer bijna volop in bloei.
En als de vlier eenmaal volop bloeit, dan ruik je overal waar je er langs fietst of loopt de frisse zoete geur die de vlier de wereld in stuurt.
In mijn weblog van mei 5 vorig jaar beschreef ik hoe je van deze bloesem een heerlijke siroop kunt maken. Ik heb nog nooit iemand gehoord die deze siroop niet lekker vond. En gezien het aantal reacties dat ik op het web-log kreeg weet ik dat er velen zijn die de siroop afgelopen jaar hebben gemaakt. Graag verwijs ik je voor het complete verhaal terug door op deze link te klikken: Een hemelse drank
Maar ik wil natuurlijk ook graag wijn van deze bloesem maken. Nou heb ik dat nog nooit rechtstreeks gedaan en kan je hier dus ook geen beproefd recept geven. Ik ga er dit jaar voor het eerst mee aan de slag en kom daar dan volgend jaar op terug, dat beloof ik je.
Ondertussen is het toch mogelijk om met de basis die we hebben een meer dan voortreffelijke wijn te maken.
De basis die we hebben is natuurlijk het beproefde recept van de vlierbloesem siroop. Ik heb van deze siroop op het einde van afgelopen jaar wijn gemaakt. In februari is de wijn gebotteld en hij is net zo geweldig als de siroop, en meer als de moeite waard om te maken. Ik wil je het recept dan ook graag geven.
Met andere woorden, kijk in het archief naar het log van vorig jaar. Maak vlierbessen siroop. En doe je zelf een plezier en maak zo veel je kunt. De toepassingen zijn eindeloos en je kunt er ook nog een lekkere wijn mee maken !!!!!
Ik had 5 liter gemaakt, maar maak zelf gerust meer. Om 10 liter te maken kun je de ingredienten gewoon verdubbelen.
Aangezien we van de siroop uitgaan is het recept heel eenvoudig.
Ik wilde een frisse zomerwijn maken van 11%.
Om 1% alcohol te krijgen heeft de gist 18 gram suiker nodig.
Om 11% alcohol te krijgen heb je dus 11 x 18 gram = 198 gram suiker per liter nodig.
Voor 5 liter is dat dan 990 gram. Afgerond 1 kilo.
In het recept voor de vlierbloesem siroop kun je zien dat er op 1 liter vlierbloesemthee 1 kilo suiker werd toegevoegd. Nu weten we uit de literatuur en ervaring dat 1 liter water en 1 kilo suiker samen 1,6 liter is.
Voor onze 5 liter wijn hebben we 1 kilo suiker nodig. Met andere woorden 1,6 liter siroop.
We voegen hier 2,5 liter water aan toe om het volume in onze fles op 4 liter te brengen. Ook brengen we de zuurgraad op pijl. Ik wil een zuurgraad van rond de 6 gram per liter hebben. Voeg daarom ongeveer 30 gram zuur toe. Als je het hebt een mix van appelzuur, wijnsteenzuur en citroenzuur. Mocht je dat niet in huis hebben dan volstaat het om enkel citroenzuur toe te voegen.
Uiteraard voeg je ook gistvoeding toe.
Aangezien we van siroop uitgaan is het niet perse noodzakelijk om sulfiet toe te voegen. maar om besmetting van je wijn te voorkomen kun je een kwart gram sulfiet aan je most toevoegen (per 5 liter natuurlijk). In mijn most had ik geen pecto enzymen en geen sulfiet toegevoegd. Maar na mijn ramp met de bedorven paardenbloemen-most ( KLIK HIER) raad ik je aan om hierin je eigen keuze te maken.
Alles goed roeren zodat de zuren en gistvoeding goed zijn opgelost en er wat zuurstof in de most komt. Dan kan de gist erbij. Normaal maak ik altijd een giststarter, maar in dit geval heb ik de gist op de most zelf gesprenkeld. Het waterslot kan meteen op de fles. Als je wil kun je de fles de eerste 2 a 3 dagen afdekken met een keukenpapier zodat er zuurstof bijkan, en daarna pas het waterslot eropzetten.
Na 1 week als de heftige gisting wat heeft afgenomen kun je het water aanvullen tot 5 liter.
Na 5 weken was bij mij wijn uitgegist.
In de achtste week heb ik er een kop hele sterke thee bij gedaan, zodat er tannine in de wijn kwam. Dit kun je natuurlijk ook wat eerder doen, bijvoorbeeld meteen als de wijn is uitgegist. Je kunt natuurlijk ook tannine poeder toevoegen in plaats van thee. kijk op de verpakking voor de dosis. De tiende week was hij helemaal helder en heb ik hem gebotteld.
Tijdens het bottelen natuurlijk even geproefd. Werkelijk overheerlijk.
De wijn ligt nu te wachten op de zwoele lente of zomer avonden.
Als je de wijn nu gaat maken (wat ik je zeker aanraad) dan kun je hem dus nog deze zomer drinken !!!!
Luc Volders
Copyright 2008
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.
The elders are starting to bloom again.
Each time you pass an elder bush you will smell the fresh-sweet joy that the elder sends into this world.
My web-log entry of may 5 last year described how to make a really enjoyable syrup from the elder blossom. I have never heard anyone who did not love this syrup. And from the reactions I have got I know there are many who have made the syrup tyhemselves.
As my last years entry was just in Dutch I will give you here a short description on how to make elder-syrup. If you want to see the last years entry CLICK HERE
Recipe for elder syrup:
- Pick only the sweet smelling screens
- Pick as many as possible.
- Pick the white flowers from the screens and
ommit the green parts as much as possible.
- Pour fresh water on the screens.
- Use 1 liter water for 10 screens (preferably more,
the more screens the stronger the taste)
- add 1 peeled sliced lemon per liter water
- Let it soak for 3 days.
After 3 days.
- Sieve the water and measure it.
- For each liter 'tea' add 1 sachet (5 grams) vanilla sugar
- For each liter 'tea' add 1 kilo sugar
- Bring to boil and let simmer for 10 minutes.
- Pour warm in glass or pet bottles.
So now I want to make wine from the blossom. As I have never did this before I can not give you a recipe. I am going to experiment and will bring you some decent recipes next year. That is a promise.
Nevertheless it is possible to make a fresh white wine from the product we have at hand.
I am talking off course about making wine from the syrup. At the end of last year I made wine from the elder syrup I made in may last year. Last february the wine was bottled and was really good. It is worth the effort and I am glad to present the recipe to you.
I made 5 liter. Do not hestitate to make more. If you want to make 10 liter, just double the amounts I present here.
As we make wine from syrup, the procedure is simple.
I wanted to make a fresh summer wine of 11%.
To make 1% alcohol, yeast need 18 gram sugar.
To make 11% alcohol yeast will therfore need 11 x 18 gram = 198 gram per liter.
For 5 liter that makes 5 x 198 = 990 grams. Rounded 1 kilo sugar.
Looking at the recipe for the elder-syrup you will have noticed that to each liter water 1 kilo sugar was added. Now we know that 1 liter water mixed with 1 kilo sugar will have a total volume of 1,6 liter.
In our recipe we need 1 kilo sugar so that is 1,6 liter elder-syrup. Add to this 2,5 liter water to bring the volume in the carboy to about 4 liter.
Next we will bring the acid up to level. I wanted an acidity of 6 gram per liter so had to add about 30 grams of acid. When available use a blend of malic acid, tartaric acid and citric acid. When not available just citric acid will do.
Needless to say to add nutrients as flowers do not provide for any.
It will not be necessary to add pectic enzymes as we are not using fresh fruit. It is also not needed to add sulphite. To prevent contamination however you could add 1/4 gram sulphite to the must. In my wine I did not add pectic enzymes nor did I add sulphite. But after my disaster with the dandelion must (click here) I urge you to decide for yourself wether or not to use sulphites.
Now stirr well to dissolve the acid and nutrients and add some oxygen to the must. Next pitch the yeast. Usually I make a yeast starter but this time I just pitched the yeast onto the must. You can put the airlock immediately on. Or you might cover the carboy with a cloth for the first few adays to add some oxygen to the must, and then add the waterlock.
After about a few days when the furious fermentation has stopped you can add the remaining water.
My wine stopped fermenting after 5 weeks.
In week 8 I added a cup of very strong tea, to introduce some tannins. You could do this right at the end for fermentation to speed up things a little. Or you might prefer tannin powder (look at the packaging for the dose). In week 10 the wine was completely clear and ready, so I bottled it.
During bottling I tasted a glass or two and the wine was really delicious. It is now ready and waiting for the summer evenings.
So mmake this wine now (I really recommend it) and you can enjoy it already this summer. This wine can be consumed young.
Luc Volders
Copyright 2008
No part of this text or pictures may be used in other publications
(including web-pages, forums and printed text) without written permission
from the author.
Abonneren op:
Posts (Atom)