zaterdag 16 oktober 2010

Wijn moet rijpen, maar hoe lang ???
Wine needs to age, but for how long ???

Scroll down for the English version

Dat wijn moet rijpen voordat hij gedronken wordt mag ondertussen wel als algemeen bekend worden verondersteld.

Een goed voorbeeld is paardenbloemenwijn. Deze wijn is ondrinkbaar als hij een paar maanden oud is, maar na een jaar wordt hij heerlijk. Nog langer wachten komt deze wijn alleen maar ten goede.

Maar hoe lang moet je wachten. Wanneer is de wijn werkelijk zo ver dat hij optimaal gerijpt is.
Dat is moeilijk in te schatten.

De oplossing is natuurlijk gewoon de wijn te proeven.

Maar het is natuurlijk zonde om een hele fles wijn open te trekken en er dan achter te komen dat de wijn nog niet klaar is om gedronken te worden.



Precies om deze reden bottel ik altijd een aantal miniflesjes.
Als ik wil testen of een wijn klaar is om gedronken te worden dan open ik een mini flesje. Ik verspil dan niet een hele fles, mocht de wijn nog niet goed zijn.

Bij het bottelen van een 10 liter gistingfles bottel ik meestal zo een 4 stuks miniflesjes.
Bij het bottelen van een 30 liter gistingfles bottel ik 10 tot 20 flesjes.

Niet alleen zijn de flesjes handig om te testen of de wijn klaar is om gedronken te worden, maar het zijn ook leuke monster flesjes om weg te geven aan andere wijnmakers.
Ook kun je de kleine flesjes bij wijnproeverijen gebruiken of gewoon om wijndrinkers eens een glasje van je fruitwijn (wat ze meestal niet gewend zijn) voor te zetten.

Luc Volders

Copyright 2010
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.









It is well known that a wine must age before it can be drank.

An excellent example is dandelionwine. This wine is undrinkable when it is a few months old. But after a year it is deliscious, and it will only get better by waiting even longer.

So how long should you wait before your wine is at its optimum. Difficult to say or estimate.

The best solution is of course to try it.

It is of course a waste to open a whole bottle and then experience that the wine is not ready to be drank.



That is why I always bottle a few mini bottles when I bottle a batch of wine.
If I want to test if the wine is ready i open a mini bottle. This way I do not waste a large bottle of wine if the wine is not yet aged properly.

When I am bottling a 10 liter batch I fill about 4 mini bottles along the rest.
When bottling a large batch (like 30 liters) I fill 10 to 20 mini bottles.

The mini bottles are not just handy to test if a wine is well aged, they also make nice samples to give to other winemakers. They are also usable at winetastings or to pour to winedrinkers that are used to grapewines for getting them used to real wines ;)

Luc Volders

Copyright 2010
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.